Annons

M-politikerna i blåsväder – efter inlägg i sociala medier

Partiledningen i Moderaterna skissar på en ny uppförandekod, enligt SvD:s källor.
Partiledningen i Moderaterna skissar på en ny uppförandekod, enligt SvD:s källor. Foto: TT

Moderaterna vill ta en tydligare roll som de ”vuxna i rummet” – och har diskuterat att lämna Twitter, enligt källor till SvD. Här är exempel på när M-politiker har hamnat i blåsväder på grund av sociala medier-inlägg.

Under strecket
Publicerad

1 / 6

Kritiserade partikollegan Carl Bildt

På tisdagskvällen riktade Hanif Bali (M) skarp kritik mot partikollegan och tidigare utrikesministern Carl Bildt. ”En man som inte lyckats ha rätt om ett enda utrikespolitiska skeende någonsin”, twittrade Bali bland annat i en diskussion om Irans utrikesminister Javad Zarifs besök i Sverige. Hanif Bali beskriver även Bildt som ”non-grata i balkan” och ”en ihärdig Erdoganist”.

M-ledaren Ulf Kristersson har sagt att Bali ska kallas in för ett "mycket allvarligt samtal”.

– Så här beter vi oss helt enkelt inte, vare sig mot partivänner eller meningsmotståndare, säger Kristersson.

Annons
Annons

2 / 6

Eldade på rykten om busschaufför

I juli publicerade Hanif Bali ett inlägg på Twitter och Facebook där han länkade till en artikel i Sydsvenskan om en ung kvinna i Malmö som tvingades gå av en buss för att hon var ”för lättklädd”. På Facebook skrev han ”Al-Malmö, Nordens Ramallah levererar”.

Bali fick kritik efter att bussbolaget och den ansvariga M-politikern i regionen dementerat religiösa eller politiska motiv.

– Han spred en bild som inte var korrekt, det var ett bekymmer, säger Carina Zachau (M), kollektivtrafiknämndens ordförande i Skåne.

Annons
Annons

Skärmdump från Hanif Bali (M):s tweet.

Foto: Magnus Hjalmarson NeidemanBild 1 av 1

3 / 6

Skärmdump från Hanif Bali (M):s tweet.
Skärmdump från Hanif Bali (M):s tweet. Foto: Magnus Hjalmarson Neideman

Poserade med vapen vid skola

Sommaren 2018 publicerade Hanif Bali ett par omdiskuterade vapenbilder. Först ett bildmontage där M-ledamoten var inklippt på omslaget till spelet ”Call of Duty” poserandes med flera skjutvapen. ”Hanif & DN at war”, stod det i bilden som raderades efter ett möte mellan mediehusens branschorganisation TU och M:s partisekreterare Gunnar Strömmer.

På en annan bild poserade Hanif Bali med ett halvautomatiskt gevär och skrev:

”Ser att DN är upprörda över att Skyttedal poserar med vapen. Tänkte ge dem en hjärtinfarkt med att posera med en AR-15. Riktigt fin skyttebana hos Högsätra skola F-9”.

Annons
Annons

4 / 6

Publicerade bild på mejlkonversation

Den händelse som har fått störst konsekvenser för Hanif Bali inträffade våren 2018. Han publicerade ett inlägg med en mejlkonversation mellan journalisten Patrik Oksanen och Utrikesdepartementet, UD. Anledningen var att Bali försökte föra i bevis att UD skulle ha sålt in en intervju till Oksanen.

Men den stora frågan blev hur tipset hade letat sig till Hanif Bali. UD misstänkte nämligen att de kunde ha blivit avlyssnade av främmande makt, rapporterade DN.

Det slutade med att Hanif Bali bad om ursäkt, tog en tillfällig paus från Twitter och tvingades lämna Moderaternas partistyrelse.

Annons
Annons

5 / 6

Kallade klimatexpert ”domedagsprofet”

Riksdagsmannen Jan Ericson (M) skapar en del av sitt engagemang på Twitter med inlägg som kritiserar rapporteringen om klimatförändringarna.

– Jag anser inte att det finns något forskningsstöd alls för att det pågår en klimatkris, sa han i en intervju med Aftonbladet i juli och kallade samtidigt klimatexperten Johan Rockström för en ”domedagsprofet”.

Moderaternas klimatpolitiska talesperson Jessica Rosencrantz markerade mot Jan Ericson.

– Den typen av uttalanden som Jan Ericsson gör skadar tilltron till politiken. Det är inte Moderaternas uppfattning, sa hon till DN.

Annons
Annons

6 / 6

Upprepade angrepp mot medier

M-ledamoten Lars Beckmans Twitterflöde har under flera års tid präglats av kritik och angrepp mot olika medier.

Under sommaren har han bland annat hunnit med ett infekterat meningsutbyte med Anders Ingvarsson, chefredaktör för Gefle Dagblad och Hela Hälsingland.

”Jag imponerad av din förmåga att tillhöra #extremvänstern här på twitter och sedan tar du på dig Bonnierkepsen på jobbet där du som chefredaktör ska företräda en objektiv och partipolitisk oberoende journalistik”, skrev M-ledamoten bland annat.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons