Annons

M: Rättsväsendet behöver 3 miljarder mer

Johan Forssell, rättspolitisk talesperson för Moderaterna, och Moderaternas partiledare Ulf Kristersson. Arkivbild.
Johan Forssell, rättspolitisk talesperson för Moderaterna, och Moderaternas partiledare Ulf Kristersson. Arkivbild. Foto: Jessica Gow/TT

Moderaterna föreslår 3,2 miljarder kronor mer till rättsväsendet 2020.

Partiet varnar för att åklagare och domstolar i dag saknar resurser.

Under strecket
TT
Publicerad

Partiledaren Ulf Kristersson understryker att hela rättskedjan måste fungera när polisen intensifierar kampen mot brottsligheten.

– Det måste finnas åklagare, det måste finnas häktesplatser, det måste finnas resurser i domstolsväsendet, säger han.

M:s rättspolitiske talesperson Johan Forssell pekar på att domstolar i landet tvingas skjuta upp till exempel misshandelsmål för att man inte hinner med.

– Det finns allvarliga problem och en oförmåga att hantera den situation vi har. Det är, menar vi, inte alls omhändertaget i regeringens budget, säger Forssell.

I M:s budgetmotion vill partiet lägga 3,2 miljarder kronor mer på hela rättsväsendet 2020 än vad som hittills beslutats. Det är 2,5 miljarder mer än vad regeringen föreslår i sin budgetproposition.

M föreslår att Sveriges domstolar får det tillskott på 550 miljoner kronor som de begärt. Domstolsverket bedömde i sitt budgetunderlag till regeringen i slutet av februari att brottmålen kommer att öka med drygt 15 procent från 2018 till 2022.

M vill också plussa på regeringens föreslagna anslagshöjning till Åklagarmyndigheten på 61 miljoner kronor till 115 miljoner kronor. Myndigheten har begärt höjda anslag för att kunna anställa hundra fler åklagare till 2022.

Annons
Annons

Kriminalvården får 280 miljoner kronor i M:s budgetförslag, jämfört med 130 miljoner i regeringens.

Den extra anslagshöjningen ska, enligt M:s förslag, användas för att Kriminalvården ska ta över ansvaret för grovt kriminella ungdomar under 18 år.

– Socialtjänsten är inte rustad för det, säger Kristersson.

Han vill dock inte kalla förslaget för ungdomsfängelser.

– En viktig skillnad kan vara att man inte låser in ungdomar hur som helst med andra. Det är också helt andra behandlingar som krävs om du är 15-16 år än 25 år. Kriminalvården måste utveckla den kompetensen, säger Kristersson.

Av de 3,2 miljarder kronor M vill satsa på hela rättsväsendet 2020 går knappt två miljarder till polisen och 1,2 miljarder till övriga rättsväsendet.

De föreslagna polissatsningarna presenterade M redan tidigare i veckan. Bland annat lägger partiet en miljard kronor på att polisen ska kunna anlita ordningsvakter för att få avlastning till exempel med att upprätthålla tryggheten på gator och torg.

M föreslår att satsningen på rättsväsendet trappas upp från 3,2 miljarder 2020 till 5,4 miljarder 2022.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons