Annons

M: Sätt fart med terroråtgärder

Terrordådet på Drottninggatan 2017. Säpo har efterlyst lagstiftning för en mer effektiv terrorbekämpning, men lagförslagen dröjer. Arkivbild.
Terrordådet på Drottninggatan 2017. Säpo har efterlyst lagstiftning för en mer effektiv terrorbekämpning, men lagförslagen dröjer. Arkivbild. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Regeringen måste snabba på med åtgärder mot terrorism, anser Moderaterna.

Trots att flera lagförslag utlovats under våren är partiet inte nöjt.

– Jag menar att man misskött detta, säger Johan Forssell (M).

Under strecket
TT
Publicerad

I en ny skrivelse kräver Moderaterna att regeringen skyndsamt genomför åtta prioriterade åtgärder mot terrorism.

Förslagen rör bland annat polisens möjligheter att få trafikdata från mobil- och bredbandsbolag, signalspaning under förundersökning, hemlig dataavläsning samt att samröre med terroristorganisationer kriminaliseras.

– Vi har en bekymmersam situation i Sverige när det gäller terrorhotet. Här har lagstiftningen helt enkelt inte hängt med, säger Johan Forssell, rättspolitisk talesperson för Moderaterna.

Samtliga ovanstående fyra förslag har regeringen dock lovat att lägga som lagförslag under våren. Men Forssell är inte övertygad.

– Tills vi har sett något som ligger på riksdagens bord är de här löftena just ord och inget annat, säger han.

– Vi har inte ens lagrådsremisser i dag, så det är lång tid innan det kan träda i kraft.

Han framhåller att en bred överenskommelse om terrorism slöts redan 2015 och därefter en ny 2017.

– Vi kan se att väldigt lite av de tunga delarna i detta har levererats. Ingen lagstiftning är på plats, inga propositioner har presenterats, vi har inte ens lagrådsremisser, och det är naturligtvis väldigt allvarligt, säger Johan Forssell.

TT: Är det inte viktigt att förslagen bereds noga?

– Man ska ju inte hasta fram saker, men när man tittar på överenskommelser som skett 2015 och 2017 och man fortfarande inte har presenterat en lagrådsremiss... Risken för att man stressat för mycket verkar ju inte vara akut, säger Forssell.

M vill även att straffen för terroristrelaterad brottslighet skärps och att polisen ska slippa söka tillstånd för kameraövervakning. Det sistnämnda lovade statsministern i regeringsförklaringen.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons