Annons

M: Skärp straffen för den som bär sprängmedel

Skador efter en explosion utanför en nattklubb på Adelgatan i centrala Malmö tidigare i juni. Gängkriminalitet debatteras nu i riksdagen.
Skador efter en explosion utanför en nattklubb på Adelgatan i centrala Malmö tidigare i juni. Gängkriminalitet debatteras nu i riksdagen. Foto: Johan Nilsson/TT

Gängkriminaliteten håller på att förändra Sverige i grunden, anser Moderaterna och kräver ytterligare åtgärder.

Skärp straffen för den som ertappas med sprängmedel på allmän plats och sätt upp fler övervakningskameror, är två nya förslag.

Under strecket
Anja Haglund / TT
Publicerad

– Det grova våldet håller på att riva sönder det samhälle som vi känner och det land som vi vill att Sverige ska vara, säger Moderaternas rättspolitiska talesperson Johan Forssell i riksdagens debatt om gängkriminalitet.

Moderaterna hade begärt debatten efter att ha anklagat regeringen för att ha tappat greppet om utvecklingen, med anledning av den senaste tidens skjutningar och explosioner som misstänks ha kopplingar till organiserad brottslighet.

M har bland annat föreslagit särskilda visitationszoner och slopad mängdrabatt samt en särskild gängbestämmelse som skulle dubblera straffen för den som begår ett gängrelaterat brott.

Två nya förslag är att skärpa straffet för den som ertappas med sprängmedel på allmän plats, samt att sätta upp övervakningskameror där det finns risk för nya sprängdåd.

– Vårt resurstillskott i vår moderata budget skapar utrymme för att antalet kameror kan bli upp till fyra gånger så många som i dag, säger Johan Forssell.

Den rödgröna regeringen har haft fem år på sig men "famlar fortfarande efter svaren" på den växande otryggheten, anser Forssell.

Annons
Annons

– Ansvarig minister verkar vare sig förstå vidden av de problem vi ser eller ha någon långsiktig plan för att vända utvecklingen.

Inrikesminister Mikael Damberg (S) framhöll liksom tidigare den stora satsningen på polisen med 10 000 fler polisanställda till 2024. Men han lyfte också nya verktyg som polisen fått eller inom kort får, som den skärpta vapenlagen, utökade möjligheter till datalagring och utökade möjligheter att sätta upp kameror utan tillstånd.

– Effekten av dessa åtgärder kommer inte över en natt men vi kommer att se effekt över tid, säger Mikael Damberg.

– Målet är solklart, gängens våld ska slås tillbaka.

Sverigedemokraternas Adam Marttinen gick till angrepp och menade att den rödgröna regeringens politik i stort snarare främjar både kriminaliteten och grundorsakerna till den.

– När man trodde att socialdemokratin förstått kopplingen mellan den segregation som ligger till grund för kriminalitet och en ansvarslös migration, återgår regeringen nu till en än mer ansvarslös invandringspolitik, säger han.

Att regeringen lovat att utreda kronvittnen är bra, men SD efterlyser förslag om att personer ska kunna vittna anonymt mot organiserad brottslighet, en fråga som även Kristdemokraterna lyfte. SD vill också att Försvarsmakten ska kunna bistå polisen med vissa arbetsuppgifter, exempelvis skydds- och bevakningsuppdrag.

Vänsterpartiet vill istället att det tillsätts en haverikommission om hur man bygger ett tryggt samhälle.

– När regeringen och den borgerliga oppositionens enda lösning är hårdare straff och överfulla anstalter då tar Vänsterpartiet till att skapa trygghet på riktigt. Det görs genom att komma åt kriminalitetens själva grundorsak, vilken är ekonomisk orättvisa, säger Linda Westerlund Snecker (V).

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons