Annons

Per Gudmundson:M skrotar åtta former av subventionerade jobb

Moderatledaren Ulf Kristersson och partiets ekonomisk-politiska talesperson Elisabeth Svantesson presenterade sin integrationsagenda i måndags.
Moderatledaren Ulf Kristersson och partiets ekonomisk-politiska talesperson Elisabeth Svantesson presenterade sin integrationsagenda i måndags. Foto: Henrik Montgomery/TT
Under strecket
Publicerad

I måndags presenterade Ulf Kristersson och Elisabeth Svantesson Moderaternas integrationspolitiska program i valet. Mest uppmärksamhet fick förslaget om en paus för etablering av religiösa friskolor tills nya regler och kontroller tagits fram.

Sammantaget kan programmet dock beskrivas som en agenda för social rörlighet genom tydliga incitament och kulturell assimilation. Konkret betyder det särskilda satsningar på skolor i utsatta områden och rakare vägar till egen försörjning, men också krav på samhällsorientering för nyanlända samt skärpt lagstiftning mot månggifte, tvångsäktenskap och oskuldskontroller.

En bärande del i planen är också införandet av så kallade inträdesjobb, en subventionerad anställningsform där lönen är anpassad nedåt med tanken att en del av arbetstiden ska gå åt till att lära sig jobbet. Inträdesjobben ska kunna erbjudas nyanlända och unga under 23 som saknar gymnasieexamen. Lönen ska vara 70 procent av yrkets rådande ingångslön, men max 21 000 kronor i månaden. Företag som anställer slipper betala arbetsgivaravgift. Hela Alliansen är med.

Annons
Annons

Det står inte i valmanifestet, men av tidigare M-motioner kan man utläsa att inträdesjobben är tänkta att ersätta minst åtta andra stödformer. ”Nystartsjobb, särskilt nystartsjobb, särskilt anställningsstöd, förstärkt särskilt anställningsstöd, instegsjobb, extratjänster, traineetjänst i välfärden och traineetjänst för bristyrken – ersätts med en samlad väg in.” har det hetat.

Åtta färre åtgärdsformer är i alla fall en början. Subventionerade jobb är knappast vägen fram. Nystartsjobben, till exempel, är den stödform som har bäst dokumenterad effekt. Men effekten är blygsam. En individ som går arbetslös 20 månader, får genom förekomsten av nystartsjobb sin tid i arbetslöshet reducerad till 19,2 månader, enligt IFAU:s utvärdering.

Med så små resultat av aktiv arbetsmarknadspolitik är det bättre att satsa brett på en näringspolitik för tillväxt och arbete.

Moderaterna beskriver migrations- och integrationspolitiken som att ”ett nej ska vara ett nej, men ett ja ska också vara ett ja”. Det är bra. Vad gäller subventionerade jobb är svaret dock fortfarande övervägande nja.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons