Annons

M-topp välkomnar USA:s slag mot ryska gasen

USA-kongressens beslut om nya sanktioner mot Ryssland är draghjälp för europeiska länder som vill stoppa den ryska gasledningen Nord Stream 2.

– Bra med tydlighet från amerikansk sida, säger Hans Wallmark, moderat tungviktare i riksdagens försvarsutskott.

Under strecket
Publicerad

Hans Wallmark (M) under en debatt riksdagen om planerna på ytterligare en rysk gasledning i Östersjön, Nordstream 2.

Foto: Anders Wiklund/TTBild 1 av 2

Grafik: SvD

Bild 2 av 2

Hans Wallmark (M) under en debatt riksdagen om planerna på ytterligare en rysk gasledning i Östersjön, Nordstream 2.

Foto: Anders Wiklund/TTBild 1 av 1
Hans Wallmark (M) under en debatt riksdagen om planerna på ytterligare en rysk gasledning i Östersjön, Nordstream 2.
Hans Wallmark (M) under en debatt riksdagen om planerna på ytterligare en rysk gasledning i Östersjön, Nordstream 2. Foto: Anders Wiklund/TT

EU är splittrad i frågan, och Wallmark anser att Sverige snarast bör sätta ner foten och ansluta sig till de länder som vill stoppa gasledningen för gott.

Enligt planerna ska den byggas från Ryssland till Tyskland och delvis dras längs Östersjöns botten på internationellt vatten mellan Sverige och Finland. I Danmark finns en växande opinion för att stoppa projektet. Estland, Lettland, Litauen och Polen är redan uttalade motståndare.

Hans Wallmark och andra borgerliga försvarspolitiker vill att Sverige tydligt ska ansluta sig till motståndarlägret, och han anser att den rödgröna regeringen vaknat för sent.

– Hela regeringen är ansvarig för det, säger han.

Hans Wallmark radar upp säkerhetshot, miljöhänsyn och bestämmelserna i EU:s energiunion som skäl att säga nej till gasledningen, som är ett av den ryske presidenten Vladmir Putins prestigeprojekt. När USA:s dåvarande vicepresident Joe Biden besökte Sverige häromåret sade han att Nord Stream 2 inte är i Europas intresse.

Annons
Annons

Grafik: SvD

Bild 1 av 1

USA-senatens sanktionspaket är ett eko av Obamaregeringens hållning, och Putin har talat om ”anti-rysk hysteri i USA”. Andra ryska företrädare anser att Ryssland nu utsätts ett ”ekonomskt krig”. Till Kremlvänliga Russian Today säger Francis Perrin vid franska Stratégies et Politiques Energétiques (SPE) att det är uppenbart att Nord Stream 2 är kongressens måltavla.

Amerikanska analytiker konstaterar att USA:s president Donald Trump, som hyllat Putin, har blivit sidsteppad av kongressen i säkerhetsfrågor. Sedan han efterträdde Barack Obama i januari har han också personligen dragits in i den allt hetare ”ryska soppan”.

Flera granskningar om ekonomiska Rysslandskopplingar i hans allra närmaste krets pågår. Andra utredningar har fokus på frågan om ryska datahackare manipulerat det amerikanska presidentvalet, som Donald Trump vann trots flera miljoner färre röster än rivalen Hillary Clinton.

”Amerika först” kan inte betyda att Europas intressen kommer sist.

Grafik: SvD
Grafik: SvD

Wallmark konstaterar att Trump är oberäknelig, men välkomnar att kongressens sanktionspaket mot Ryssland har brett stöd över partigränserna i USA.

Men i EU:s högkvarter är oron påtaglig. Fem europeiska storföretag, brittisk-nederländska Royal Dutch Shell, österrikiska OMV, franska Engie och tyska Uniper och Wintershall, är med och finansierar mångmiljardprojektet och stora pengar står på spel.

EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker gör klart att unionen är redo att ”agera resolut” och inom ”några dagar” om USA-sanktionerna skadar EU:s ”energisäkerhet”.

– ”Amerika först” kan inte betyda att Europas intressen kommer sist, säger Juncker, som har starkt stöd för sin tuffa retorik av EU:s tungviktare Tyskland och Frankrike.

Men Hans Wallmark gör en helt annan tolkning av innebörden i EU:s energiunion än Juncker. Han sätter nu sitt hopp till att Estland, som sedan halvårsskiftet är ordförandeland i EU, ska påskynda granskningen om Nord Stream 2 är förenlig med regelverket.

– Och reglerna måste följas av alla länder. Även Tyskland, säger Wallmark, som berättar att han även i samtal med tyska kristdemokrater har mötts av förståelse för oron om hur gasledningen och beroendet av ryska Gazprom kan påverka Europas säkerhet negativt.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons