Annons

M-toppen i Blekinge: Bilden värre än SD-samarbetet

Roger Fredriksson (M) säger att han inte pratat med Emilie Pilthammar sedan hennes bildpublicering.
Roger Fredriksson (M) säger att han inte pratat med Emilie Pilthammar sedan hennes bildpublicering. Foto: Linus Sundahl-Djerf

”Gruppsexbilden” skadade Moderaterna. Det säger förbundsordföranden Roger Fredriksson, som riktar hård kritik både mot avhoppade Emilie Pilthammars Facebookinlägg och samarbetet med SD.

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad

Den omtalade bilden från Emilie Pilthammars Facebooksida innan den togs bort.

Bild 1 av 1

Den senaste veckans skandal i Sölvesborg riktar återigen strålkastarljuset mot kommunen som Jimmie Åkesson (SD) anser symboliserar Sveriges politiska framtid.

Här har M och KD tagit makten i en koalition med SD, och gett SD den högsta politiska posten.

Efter att en av samarbetets viktigaste arkitekter, moderaten Emilie Pilthammar, tvingats lämna politiken anser nu vissa kritiker att det unika experimentet är på väg att spricka, vilket SvD berättat om i ett reportage från Sölvesborg.

Emilie Pilthammar avgick efter att hon förra helgen publicerade en bild som anspelade på gruppsex. Bilden var en del av hennes uppmärksammade kritik mot polisanmälningen mot Peter Lundgren (SD), som tafsade på en partikollega, och medierapporteringen om händelsen.

Förtroendet skadas av den här typen av agerande.

Roger Fredriksson, förbundsordförande för Moderaterna i Blekinge, är kommunstyrelsens ordförande i Ronneby. Där valde M att styra i minoritet med Alliansen, i stället för att försöka ta makten med SD som i Sölvesborg.

– Jag är allianspolitiker. Jag värnar Alliansen i alla lägen. Jag tycker att man gjorde fel i Sölvesborg som gick ihop med SD eftersom Moderaterna som parti hade kommit bättre ut med inflytande om man hade hållit fast vid Alliansen, säger han.

Annons
Annons

Den omtalade bilden från Emilie Pilthammars Facebooksida innan den togs bort.

Bild 1 av 1

På tisdagen beslutade M:s förbundsstyrelse i Blekinge att försöka utesluta Emilie Pilthammar från partiet.

– Vi är en förtroendebransch, och förtroendet skadas av den här typen av agerande. Dessutom kan man konstatera att publiceringen gjordes på valdagen. Att skapa en riksnyhet av det är inte direkt ett partis dröm, säger Roger Fredriksson.

Den omtalade bilden från Emilie Pilthammars Facebooksida innan den togs bort.
Den omtalade bilden från Emilie Pilthammars Facebooksida innan den togs bort.

Varför ville ni utesluta henne för den här bilden men inte för samarbetet med SD?

– Skälet är ju att hon förringade sexuellt ofredande. Hon hade ett resonemang om det under flera dagar i sociala medier, och det blev så att säga en topp när hon publicerade den sista bilden. Sexuellt ofredande ligger under allmänt åtal, och det är för att många offer inte vill polisanmäla.

Varför blir man inte utesluten när man samregerar med SD?

– Det får partiledningen svara på. Vi tar hänsyn till vad som skadar Moderaterna, och vad vi bedömer kan utgöra skäl för uteslutning när det prövas av partistyrelsen.

Innan uteslutningsärendet hann prövas lämnade Emilie Pilthammar själv partiet som hon tillhört sedan hon var 15 år.

Bedömare menar att vänskapen mellan Emilie Pilthammar och Louise Erixon (SD), kommunstyrelsens ordförande i Sölvesborg och sambo till partiledaren Jimmie Åkesson, var avgörande för att SD+M+KD-samarbetet i Sölvesborg skulle bli av.

Som jag tolkar det spelade personkemin in.

Louise Erixon själv säger att vänskapen inte spelade så stor roll, och att media överdrivit dess betydelse. Till SvD sa Erixon att samarbetet är en ”milstolpe för partiet att få legitimitet och chansen att bevisa sig” och att hon märker ”ett långsamt närmande från Moderaterna och Kristdemokraterna”

Men Roger Fredriksson är av en annan åsikt.

– Som jag tolkar det spelade personkemin in. Det var det som gjorde att Centern och Moderaterna inte kom överens, samtidigt som det fanns bra personliga relationer mellan Emilie Pilthammar och Louise Erixon. Det var nog det som avgjorde det, säger Roger Fredriksson.

SvD har sökt M:s partisekreterare Gunnar Strömmer för en kommentar. Han avböjer att kommentera händelserna i Sölvesborg, och hänvisar till att han tidigare i sagt att Emilie Pilthammars bildpublicering ”är totalt omdömeslöst, och ingenting Moderaterna står bakom”.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons