Annons

”Även partiledningen har nu brutit M:s SD-policy”

Christian Sonesson (M) är kommunalråd i Staffanstorp.
Christian Sonesson (M) är kommunalråd i Staffanstorp. Foto: Andreas Hillergren/Aftonbladet/TT

M-ledaren Ulf Kristersson har för första gången haft ett möte med SD:s Jimmie Åkesson och diskuterat politik. Christian Sonesson, M-kommunalråd i Staffanstorp, tror att mötet leder till fördjupade kontakter på riksplan och i kommunerna.

Under strecket
Publicerad

M-kommunalrådet Christian Sonesson tror att Kristerssons möte med Åkesson leder till fördjupade kontakter på riksplan och i kommunerna.

Foto: Johan Nilsson/TT

Tillsammans med sina respektive gruppledare möttes Ulf Kristersson och Jimmie Åkesson i moderatledarens arbetsrum i riksdagen på onsdagen, skriver Ulf Kristersson själv på Facebook.

”Jag ville träffas just för att diskutera ett antal viktiga frågor för landet, där våra partier har snarlika uppfattningar”, skriver Kristersson i inlägget.

För mindre än två år sedan sade Ulf Kristersson att han inte tänkte samtala, samarbeta, samverka eller samregera med Sverigedemokraterna. Men nu har situationen förändrats, enligt M-ledaren.

– Vi har fått en jättekonstig regering som inte är överens om någon färdriktning och som lämnar stora problem olösta. Då måste vi som vill lösa problemen i konkreta sakfrågor se om vi kan lösa det i riksdagen, säger han till TT.

Moderaterna har sedan 2006 en policy som säger att M inte ska samarbeta med eller göra sig beroende av SD. På kommunnivå ska partiet inte ingå samarbete, förhandla med eller ingå valteknisk samverkan med Sverigedemokraterna.

I flera kommuner samarbetar dock Moderaterna redan med Sverigedemokraterna. I Staffanstorp styr M och SD tillsammans. Christian Sonesson, M-kommunalråd i Staffanstorp, hoppas att mötet mötet ska leda till fler och fördjupade möten mellan Kristersson och Åkesson.

Annons
Annons

M-kommunalrådet Christian Sonesson tror att Kristerssons möte med Åkesson leder till fördjupade kontakter på riksplan och i kommunerna.

Foto: Johan Nilsson/TT

– Jag kan bara konstatera att jag har brutit mot Moderaternas policy om Sverigedemokraterna. Skämtsamt kan man säga att det har partiledningen själva gjort nu. Den är förlegad. Vi får se vad som sker nu framöver, säger Sonesson till SvD.

M-kommunalrådet Christian Sonesson tror att Kristerssons möte med Åkesson leder till fördjupade kontakter på riksplan och i kommunerna.
M-kommunalrådet Christian Sonesson tror att Kristerssons möte med Åkesson leder till fördjupade kontakter på riksplan och i kommunerna. Foto: Johan Nilsson/TT

Han tror att mötet kommer att leda till att moderater i fler kommuner kommer att inleda samarbeten med SD.

– Det är naturligtvis en signal när partiledaren kan sätta sig ner och samtala och föra diskussioner. Naturligtvis öppnar det upp för fler kommuner att man känner att nu är vi inte längre först ut, nu gör man det själva på riksnivå.

Jimmie Åkesson skriver på Facebook att mötet var ”givande, konstruktivt och bådar gott inför framtida samarbeten i ett nytt politiskt landskap”. Enligt SD-ledaren var det Kristersson som bjöd in till mötet.

– Sedan har jag ju tjatat om det här ganska länge. Jag vet inte om han tröttnade, säger Åkesson till TT.

På Sverigedemokraternas landsdagar för mindre än två veckor sedan sa Jimmie Åkesson att Moderaternas partiledning är det största hindret för att SD ska kunna samarbeta med andra partier.

Statsminister Stefan Löfven (S) säger att högerkonservativ politik stärks i och med mötet.

– Vi har sett att det utvecklats i den här riktningen med det här blåbruna, säger Löfven till TT.

Centerns gruppledare Anders W Jonsson kallar mötet ”mycket oroväckande” i en skriftlig kommentar till TT. Han menar att Ulf Kristersson nu blir den andre partiledaren som bryter sitt löfte att inte samarbeta med Sverigedemokraterna.

I somras möttes Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch Thor och Jimmie Åkesson på ett lunchmöte.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons