Annons

M-toppen i Stockholm: SD-frågan är ”inte aktuell”

Anna Köning Jerlmyr (M) ämnar inte öppna dörren  för Sverigedemokraterna.
Anna Köning Jerlmyr (M) ämnar inte öppna dörren för Sverigedemokraterna. Foto: Tomas Oneborg

Ulf Kristerssons invit till Jimmie Åkesson återspeglas inte i relationen mellan M och SD – sett tvärs över Riddarfjärden från riksdagshuset.

– Stadshuset är stadshuset, säger Peter Wallmark, gruppledare för SD i Stockholms stad.

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad

I den majoritet som bildades i Stockholm efter valet 2018 med M, KD, C, L och MP, var ett återkommande argument att hålla SD utanför inflytande.

I de halvårsvisa opinionssiffror som SCB presenterade i tisdags har stödet för SD i Stockholms kommun ökat från 11,4 procent till 12,9. Därmed är man tredje största parti efter Socialdemokraterna (23,9) och Moderaterna (21,5).

Men någon förändring i partiernas förhållningssätt mot SD går inte att skönja:

– Nej, snarare har tonläget höjts en del sedan valet. Nu kan vi återigen, som efter budgetdebatten, bli liknade vid fascister, säger Peter Wallmark.

Den enda lilla formella förflyttning som kan noteras är den att KD som enda parti i kommunfullmäktige sedan valet inte satt SD sist på sina listor över ersättare i nämnderna. I stället har KD valt att placera SD-ledamöter över de från Fi och V om frånvaro skulle kräva ersättare från andra partier.

– Vi anser att det är större sannolikhet att en ersättare från SD röstar för våra förslag än en person från Fi eller V, har Erik Slottner, gruppledare för Kristdemokraterna, motiverat beslutet till tidningen Mitti.

Peter Wallmark, SD:s gruppledare:

– KD är bra att prata med. Vi ligger inte så långt ifrån varandra i till exempel äldre- och bostadsfrågor, säger han

Vi har det varmt och bra i vår grönblåa majoritet så frågan är överhuvudtaget inte aktuell.

Moderaternas gruppledare i stadshuset, Anna König Jerlmyr, är till skillnad från partiledaren Ulf Kristersson, inte beredd att släppa in SD i värmen.

– Vi har det varmt och bra i vår grönblåa majoritet så frågan är överhuvudtaget inte aktuell, deklarerar hon.

Peter Wallmark ger ändå inte upp hoppet om en öppning under mandatperioden:

– Tittar man på Skåne är M lösningsinriktat på ett helt annat sätt. Vi skulle också kunna komma överens. Jag tror att förändringen i Stockholms stad måste komma inifrån partiet. Till slut blir det påtvingat, säger han.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons