Annons

M-toppen: ”Nu blir det upp till SD att bekänna färg”

Skånemoderaternas ordförande Lars-Ingvar Ljungman välkomnar moderatledaren besked om att försöka bilda regering med eller utan alla allianspartier.

Han tror inte att det spelar någon större roll för regeringens styrka om Centerpartiet och Liberalerna väljer att ställa sig utanför.

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad

Lars-Ingvar Ljungman med Ulf Kristersson.

Foto: Stina Stjernkvist/TTBild 1 av 1

Lars-Ingvar Ljungman med Ulf Kristersson.

Foto: Stina Stjernkvist/TTBild 1 av 1
Lars-Ingvar Ljungman med Ulf Kristersson.
Lars-Ingvar Ljungman med Ulf Kristersson. Foto: Stina Stjernkvist/TT

M-ledaren Ulf Kristersson bekräftar i ett inlägg på Facebook att han presenterat två förslag på regeringslösningar till sina allianskollegor. Han har gett dem helgen på sig att bestämma sig.

Antingen kommer Kristersson att försöka bilda en regering med hela Alliansen eller en regering ”av enbart Moderaterna, eller av Moderaterna plus de allianspartier som nu kan och vill ingå i den regeringen".

Det kan alltså bli den M- eller M-KD-regering som det talats mycket om i medierna, men varit tyst om från partiledarnas håll.

Skånemoderaternas ordförande Lars-Ingvar Ljungman välkomnar moderatledaren besked.

– Det är en fullständigt logisk konsekvens av arbetet som han har bedrivit sedan han fick talmannens uppdrag. Det är bara att konstatera att Sverige styrts av minoritetsregeringar de flesta år i modern tid, säger han till SvD.

Annons
Annons

Lars-Ingvar Ljungman tror inte regeringens chanser är avhängiga om man får med sig exempelvis Centerpartiet och Liberalerna.

– Man kan alltid fundera på om det har betydelse om man saknar drygt 100 mandat eller 25 mandat för att nå egen majoritet. Jag tror inte att det spelar någon större roll. Jag tror att det finns stora möjligheter att driva en vettig allianspolitik. Löfven blev bortröstad med stor majoritet, säger han och fortsätter:

– Jag tror att det är alldeles uppenbart att det i Moderaterna finns ett stöd för att bilda en borgerlig regering, hur den sedan ser ut är överlämnar man med varm hand till Ulf och hans närmaste medarbetare. Det är viktigt att understryka att det finns ett starkt önskemål om få en borgerlig regering på plats inte minst i efterdyningarna av decemberöverenskommelsen.

Hur troligt är det att det nu blir en M- eller M-KD-regering?

– Det återstår att se, samtliga partier ska fundera kring frågan över helgen, men mot bakgrunden av de uttalande som gjorts innan och efter valet är det väl ingen jätteöverraskning om C och L väljer att ställa sig vid sidan.

Lars-Ingvar Ljungman tror att SD:s inflytande blir begränsat då han tolkar det som att Ulf Kristersson i första hand kommer att vända sig till allianspartier utanför regeringen och i andra hand Socialdemokraterna.

– Nu blir det upp till SD att bekänna färg.

Efter reklamen visas:
Mellan raderna UTDRAGNA FÖRHANDLINGAR
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons