Annons

Busch Thor om fallet Filip: ”Plågsamt”

KD-ledaren Ebba Busch Thor.
KD-ledaren Ebba Busch Thor. Foto: Adam Wrafter

Låt Kriminalvården ta hand om kriminella barn. Det föreslår Moderaternas rättspolitiska talesperson Johan Forssell efter SvD:s reportage om Filip, 13. Även KD:s Ebba Busch Thor reagerar starkt.

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad

Johan Forssell, rättspolitisk talesperson för Moderaterna, vill se en lagändring.

Foto: Johan Nilsson/TTBild 1 av 1

SvD:s ledarsida publicerade i helgen en text om Filip, 13, som under en längre tid utsatts för hot, våld och trakasserier av ett gäng i samma ålder. Familjen ser ingen annan utväg än att flytta från sin hemstad.

Texten har väckt starka reaktioner. Bland andra från Johan Forssell, rättspolitisk talesperson för Moderaterna, som beskriver den som något av det värsta han läst.

– Det är en dagsaktuell skildring av ett Sverige som inte mår bra. En rättsstat som inte fungerar, där barn betalar priset.

Anmälningarna om rån mot unga har ökat kraftigt de senaste åren. Under årets sex första månader anmäldes 1 247 rån mot personer under 18 år, en ökning med över 30 procent från motsvarande period förra året, enligt statistik från Brottsförebyggande rådet, Brå.

Johan Forssell tycker att fler barn som begår brott borde omhändertas och flyttas enligt lagen om vård av unga, LVU.

– Dels för att få vård, dels för att de inte ska kunna vara ute på gatorna och bråka med oskyldiga.

När de kommer till de allra mest brottsaktiva minderåriga anser Johan Forssell att ansvaret ska flyttas över från kommunerna till staten.

Annons
Annons

Johan Forssell, rättspolitisk talesperson för Moderaterna, vill se en lagändring.

Foto: Johan Nilsson/TTBild 1 av 1

– Min bild är att det ofta fungerar bristfälligt när socialtjänsten, alltså varje kommun, har ansvar. För de allra mest brottsaktiva, som kanske har varit det sedan 10-11-årsåldern, borde Kriminalvården ha ansvar i stället. Det är bara de som har erfarenhet av att hantera de här personerna.

Hur skulle det gå till rent praktiskt?

– Man skapar en lagstiftning där staten kan gå in via Kriminalvården och hantera dem. Jag tror tyvärr att vi måste göra det, både för samhällets och gärningsmännens skull. När unga har varit brottsaktiva under flera års tid är det väldigt svårt att avbryta brottskarriären. Det enda som hjälper är när samhället agerar med kraft – tidigt och tydligt, säger Johan Forssell.

Johan Forssell, rättspolitisk talesperson för Moderaterna, vill se en lagändring.
Johan Forssell, rättspolitisk talesperson för Moderaterna, vill se en lagändring. Foto: Johan Nilsson/TT

Fredrik Lundh Sammeli (S), ordförande i justitieutskottet, tror inte att Forssells förslag löser några större problem.

– Jag tror man träffar lite fel. Det räcker inte med att bara peka på tuffare tag och hårdare insatser utan det krävs också att förebygga så att unga människor inte hamnar i den situationen.

I stället vill Fredrik Lundh Sammeli se mer resurser till skola, socialtjänst och polis för att säkra det förebyggande arbetet. Men också en snabbare hantering och fler former av påföljder mot unga.

– Hemarrest och utegångsförbud kan vara mer aktuellt att titta på än att man hamnar hos Kriminalvården i en miljö bland kriminella.

Annons
Annons

Även Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch Thor reagerar starkt på reportaget.

”Plågsamt att läsa. Hela samhället tycks lamslaget när han terroriseras av gängen. Det är inte offret som ska behöva flytta, det är förövarna. Polisen, skolan, BUP, kommunen – alla parter måste få bättre verktyg”, skriver hon på Twitter.

Juno Blom, tidigare ledare för det nationella arbetet mot hedersvåld och nu barnrättspolitisk talesperson för Liberalerna, menar att det som hänt Filip inte är unikt.

– Jag har bevittnat liknande historier under många år när jag jobbat med utsatta barn. Den största frågan är varför vi länge valt att inte göra vad som krävs för att komma tillrätta med det här, säger hon och utvecklar:

– Vi väljer att svika många barn i Sverige. Vi är ett av världens bästa länder, men vi väljer att inte göra vad de här barnen behöver.

Juno Blom var tidigare regeringens särskilda utredare för att ta fram en nationell strategi mot mäns våld mot kvinnor. Hon tycker att det är anmärkningsvärt att det inte finns någon motsvarande strategi mot våld mot barn.

– Det måste vi ta fram, för att få en klar bild av situationen och hur vi kan förändra den. Inte minst behöver vi försäkra oss om att kommunerna jobbar med de här frågorna, säger hon.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons