Annons

M-toppen: Det behövs fler utländska talanger

Stockholms finansborgarråd Anna König Jerlmyr (M) anser att staden måste bli bättre på att attrahera talanger.
Stockholms finansborgarråd Anna König Jerlmyr (M) anser att staden måste bli bättre på att attrahera talanger. Foto: Tomas Oneborg

Krångliga regelverk och en tuff bostadsmarknad. Nu vill Stockholms ledande politiker växla upp för att förmå fler högutbildade utlänningar att stanna kvar i staden.

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad

Oppositionsborgarrådet Karin Wanngård (S) tycker att Stockholm ska slå värn om hyresrätterna för att locka utländsk talang till Stockholm.

Foto: Peter Knutson

Sverige har fått ett rykte om att vara dåliga på att ta hand om utländsk talang.

Nu vill Stockholms grönblåa styre ta efter städer som Amsterdam, Helsingfors och Köpenhamn, genom att öppna ett så kallat ”International House” i huvudstaden. På kontorshuben Epicenter utvecklar hon sin plan.

– Vi måste kunna attrahera talanger, det är en förutsättning för att Stockholm ska växa. Ett led i det är att ha ett bättre mottagningssystem, säger Stockholms finansborgarråd Anna König Jerlmyr (M).

Tanken är att skapa en fysisk plats där forskare, entreprenörer och utländsk talang kan få hjälp med att söka rätt tillstånd, leta boende, men även mötas och byta information.

Är ett International House verkligen tillräckligt för att få bukt med kompetensförsörjningsproblematiken?

– Vi tror att det är en del i lösningen, men vi tittar på fler pull-faktorer för Stockholm. En annan lösning vi tittar på är arbetsmarknadsdagar där talang och potentiella arbetsgivare kan mötas och diskutera olika erbjudanden, säger König Jerlmyr.

I dagsläget kan Anna König Jerlmyr inte svara på hur dyr satsningen på ”International House” kommer bli, eller var den fysiska lokalen kommer att ligga.

Annons
Annons

Oppositionsborgarrådet Karin Wanngård (S) tycker att Stockholm ska slå värn om hyresrätterna för att locka utländsk talang till Stockholm.

Foto: Peter Knutson

Frågan är också om fysiska mötesplatser och arbetsmarknadsdagar räcker. Enligt en undersökning från myndigheten Tillväxtanalys stannar exempelvis enbart 20 procent av de utländska studenterna och doktoranderna i Sverige efter avslutad utbildning, vilket är något lägre än i jämförbara OECD-länder.

Anna König Jerlmyr är medveten om problemet. Hon efterlyser ett innovativt tänkande på den – kanske framförallt i Stockholm – benhårda bostadsmarknaden.

– På grund av bostadsbristen måste vi kanske tänka nytt. Det finns ju studentbostäder, men det kanske även krävs något som heter talangbostäder.

På plats på Epicenter finns också Emmet King från London och hans kollega Luca Banderet från Schweiz. King lämnade London för sju år sedan för att läsa på Handelshögskolan och har blivit kvar.

– Bostäder är tuffast, det är både dyrt och svårt att få tag i, säger Emmet King och fortsätter.

– Men jag vet att många som kommer från länder utanför EU har det tuffare, särskilt vad gäller att få arbetstillstånd godkänna.

Oppositionsborgarrådet Karin Wanngård (S) tycker att Stockholm ska slå värn om hyresrätterna för att locka utländsk talang till Stockholm.
Oppositionsborgarrådet Karin Wanngård (S) tycker att Stockholm ska slå värn om hyresrätterna för att locka utländsk talang till Stockholm. Foto: Peter Knutson

Mycket av ansvaret för att minska kompetensgapet ligger naturligtvis på regeringsnivå, menar König Jerlmyr. Enligt henne bör regeringen genast överväga att till viss del avskriva utländska studenters studieavgifter om de väljer att stanna i Sverige, digitalisera mottagandet för att snabbare handlägga arbetstillstånden samt förlänga arbetstillståndet från sex månader till minst tolv – och gärna 18 månader.

– För att ta vidare det här arbetet tycker jag också att vi behöver ha ett regeringsuppdrag, där det ska plockas fram en nationell strategi för talangattraktion. Det har vi inte gjort än.

Också Socialdemokraterna i Stockholm menar att beslut måste tas på riksdagsnivå för att avhjälpa kompetensgapet.

– Det är helt felaktigt att vi utvisar människor med en kompetens som vi behöver. Det är klart att lagstiftningen måste göras om, så att handläggningstiden kan gå fortare, säger oppositionsborgarrådet Karin Wanngård.

Enligt Wanngård är fler hyresrätter en del av lösningen på frågan.

– Bostadsmarknaden i Stockholm är jättesvår, och då är det tråkigt att vi har ett styre som har halverat målet för nya bostäder. Vi måste bygga mer samtidigt som vi värnar om hyresrätter.

– Vi vet att externa talanger gärna skaffar sig en hyresrätt. De behöver ofta en bostad snabbt och vill inte lägga ut miljontals kronor eftersom de inte vet hur länge de stannar. Det behövs politisk handlingskraft, vilket vi inte ser idag, säger Wanngård.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons