Annons

M-toppens sågning: Byt ut stora delar av ledningen

Det är inte tid för att dra någon lättnadens suck efter dagens SCB-mätning, menar Torbjörn Tegnhammar, moderat oppositionsråd i Malmö. Han sågar hur partiet nått ut i sina frågor och vill se en stor omgörning av ”gänget kring Anna”.

– Jag tycker att det krävs ändringar i partiledningen, säger han.

Under strecket
Publicerad
Foto: Lars PehrsonBild 1 av 1
Foto: Lars PehrsonBild 1 av 1
Efter reklamen visas:
Moderaternas partisekreterare kommenterar opinionsras

Torbjörn Tegnhammar, oppositionsråd i Malmö för Moderaterna säger att SCB-siffran på 18,1 procent fortfarande är ”väldigt dålig”.

– Det är inte så att man ska vara lättad för de här siffrorna. Det är ingen acceptabel siffra för Moderaterna. Det visar att vi befinner oss i en allvarlig situation som inte får underskattas, säger han till SvD.

– Jag ser inte att partiledningen vidtagit den typen av åtgärder som skulle kunna ge ett lyft.

Foto: Lars Pehrson

Torbjörn Tegnhammar vill se ändringar av personerna i toppen runt Anna Kinberg Batra.

– Jag tycker att det krävs ändringar i partiledningen. Jag vill inte peka ut någon särskild, men det är klart att gänget runt omkring Anna behöver en uppdatering. Jag är även öppen för förändringar i offentliga roller, men även i rummen där bakom, när det gäller tjänstemän.

Annons
Annons

Är det viktigt att det inte bara blir en kosmetisk förändring av kretsen kring partiledaren utan en reell förändring?

– Ja, absolut. Jag tycker att utan att peka ut någon, men jag tycker inte att vi nått ut i någon fråga. Jag tror att väljarna har svårt att se vad som är skillnaden mellan oss och SD och S. Vi måste ha en unik politik och duktiga personer som kan kommunicera det. Nu har vi varken eller, säger Torbjörn Tegnhammar.

Skånemoderaternas ordförande Lars-Ingvar Ljungman säger att situationen fortfarande är allvarlig och att det gäller att kavla upp ärmarna.

Du gick till attack mot M-kollegor som klagade i går – vad har du fått för reaktioner?

– Nej, jag tror att en del kände sig träffade och det var avsikten, men i huvudsak har jag fått ganska positiva reaktioner för att jag stod upp för partiet i en svår situation, säger Lars-Ingvar Ljungman till SvD.

Bör det göras förändringar i partiledningen?

– Jag tycker att man alltid måste ha ett öppet sinne för att göra förändringar. Det är ingen dramatik i det. Partiet och de enskilda personerna mår bra av att se nya ansikten.

Skånemoderaterna hade ett sedan tidigare inbokat telefonmöte under onsdagen när det stormade som mest.

– Jag upplever inte att det är en kris, ur skånskt perspektiv i alla fall, säger Lars-Ingvar Ljungman och fortsätter:

– Jag kan bara konstatera att jag sitter kvar som ordförande i Skåne, så min hantering av situationen har i alla fall inte föranlett något misstroende från mig.

Han menar att Anna Kinberg Batra måste framträda inom kort:

– Alla kommer att förvänta sig att hon ska framträda och ge sin bild. Det är viktigt att hon gör det. Jag hoppas att hon ska tillhöra den gruppen som tar det här som tändvätsla och får lite extra jäklar anamma.

Annons
Annons

Muf:s ordförande Benjamin Dousa känner sig inte heller lättad efter SCB-siffrorna.

– Om 18 procent ses som bra siffror då har man verkligen ingen krisinsikt, det är riktigt uselt. Det behövs nya tag i politiken och kommunikationen och Kinberg Batra måste se över laget i sin helhet, säger han.

Vill du peka ut personer du inte tycker fungerar?

– Det är upp till partiledaren att forma sitt eget lag, men vi konstaterar att laget inte fungerar.

Dousa menar att partiledningen måste förstå att saker måste ändras.

– I grund och botten handlar det om att man har gjort så många omlägg på så kort tid. Folk litar inte på att vi löper hela linan ut. Det är otydligt i centrala frågor och kring SD-utspelet.

Så här säger Benjamin Dousa om SD-utspelet.

– Det känns som att vi gick in i en bilbutik, köpte dyraste stadsjeepen och använde allt vårt förtroendekapital och gick ut utan bilen.

På förmiddagen gjorde Anna Kinberg Batra ett inlägg på Instagram där hon hänvisade till partisekreteraren Tomas Tobés medverkan i Aktuellt i går.

Det är ett allvarligt läge och utvecklingen måste vända. Vi måste vara ödmjuka inför att svenska folket inte känner tillräckligt förtroende för Moderaterna. @tomastobe i gårdagens Aktuellt.
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons