Annons

Oppositionen kan stoppa regeringens reformer

Moderaternas Elisabeth Svantesson utgår nu från att kommunerna får 7,5 miljarder kronor, inklusive de fem miljarder regeringen utlovat i vårändringsbudgeten.
Moderaternas Elisabeth Svantesson utgår nu från att kommunerna får 7,5 miljarder kronor, inklusive de fem miljarder regeringen utlovat i vårändringsbudgeten. Foto: Veronica Johansson

M, V och KD har enats om en extra ändringsbudget på nästan 2,5 miljarder kronor i år utöver vad regeringen, C och L redan utlovat.

Under strecket
TT
Publicerad

De tre partierna har enats om 2,45 miljarder ytterligare till kommunerna i år utöver de 5 miljarder regeringen utlovat.

De ytterligare miljarderna vill oppositionen finansiera genom att stoppa regeringens nya variant av friår och ingångsavdraget, samt minska medlen för lärarassistenter och för innovationsrådet.

Sverigedemokraterna stöder förslagen och oppositionen har därmed majoritet i riksdagen.

– Det här kallas demokrati. Det är en majoritet i Sveriges riksdag som inte vill ha friår eller ingångsavdrag och som hellre vill att resurser ska gå till välfärdens kärna, säger Moderaternas ekonomisk politiske talesperson Elisabeth Svantesson.

Finansminister Magdalena Andersson (S) är inte imponerad.

– Vi kunde enas om fem, de här partierna har enats om två miljarder, säger hon.

Hon vill i det här läget inte kommentera om regeringen och samarbetspartierna kommer att stå fast vid sina aviserade fem miljarder kronor extra till kommunerna efter det nya inspelet från oppositionen.

– Vi får analysera det här nu, säger Andersson.

Reformen utvecklingstid, kallat friår av oppositionen, ger anställda möjlighet till vidareutveckling och kostar drygt 200 miljoner i år. Den har drivits fram av Miljöpartiet.

Annons
Annons

Den andra reformen, ingångsavdraget, innebär sänkta arbetsgivaravgifter för grupper som har svårt att få jobb. Det kostar i år 1,7 miljarder, men ska på sikt byggas ut till över 6 miljarder.

Ingångsavdraget är en reform som Centern drivit igenom i samarbetet med regeringen.

– Jag blev oerhört förvånad när jag fick höra att Moderaterna väljer att gå ihop med Vänsterpartiet för att höja skatterna för Sveriges företag, särskilt i ett läge när det inte behövs, säger den vikarierande partiledare Anders W Jonsson.

Oppositionens överenskommelse kommer att tas upp i finansutskottet imorgon. Den innebär att 2,45 miljarder kronor till kommunerna kommer med i en extra ändringsbudget nu i vinter. Regeringens ytterligare fem miljarder ska komma i vårändringsbudgeten i mitten av april.

– Det här frigör ett stort utrymme för satsningar på välfärden framöver, säger Vänsterpartiets ekonomisk-politiska talesperson Ulla Andersson.

Hon pekar på att regeringen intecknat över sex miljarder kronor de kommande åren för ingångsavdraget. I år frigör ett stopp för reformen 1,7 miljarder i år, men nästa år skulle reformen kosta det dubbla.

– På en vecka har vi fått fram 7,5 miljarder som nu kan gå till att se till att varje undersköterska och sjuksköterska i det här landet kan fortsätta arbeta, säger Ulla Andersson.

Hon menar att det var M, KD och V som pressade regeringen till ett förhandsbesked om 5 miljarder mer till kommunerna i måndags.

Efter reklamen visas:
Oppositionen överens - mer pengar till välfärden
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons