Annons

M-veteran: Alla hackar på Kinberg Batra

Moderaterna har det tungt och pressen på Kinberg Batra hårdnar. Men M-ledaren får nu stöd av före detta M-toppen Gunilla Carlsson.

– Jag tror att Kinberg Batra ser bortom spelet och står rätt stadigt, säger hon till SvD.

Under strecket
Publicerad

M-veteranen Gunilla Carlsson (till vänster) försvarar Moderaternas partiledare Anna Kinberg Batra.

Foto: Henrik Montgomery/Linn Malmén/TT

M-veteranen Gunilla Carlsson (till vänster) försvarar Moderaternas partiledare Anna Kinberg Batra.

Foto: Henrik Montgomery/Linn Malmén/TT
M-veteranen Gunilla Carlsson (till vänster) försvarar Moderaternas partiledare Anna Kinberg Batra.
M-veteranen Gunilla Carlsson (till vänster) försvarar Moderaternas partiledare Anna Kinberg Batra. Foto: Henrik Montgomery/Linn Malmén/TT

Det har stormat rejält kring M-ledaren Anna Kinberg Batra sedan hon i januari öppnade upp för att fälla regeringens budget med hjälp av Sverigedemokraterna – och inleda politiska samtal med ett parti som hon själv tidigare kallat för ”rasistiskt”.

Moderaterna har på kort tid rasat i opinionen, och är enligt fler opinionsmätningar nu jämnstora med SD. Samtidigt visar en ny undersökning från SvD/Sifo att hälften av M-väljarna tror att partiet skulle göra ett bättre om Kinberg Batra byttes ut.

Det kravet har också kommit från ett ett antal lokala M-företrädare.

Men Kinberg Batra får nu stöd från M-veteranen Gunilla Carlsson, som menar att beskedet i januari var nödvändigt.

– Innan har vi låtsats som om Sverigedemokraterna inte finns och stuckit huvudet i sanden. Det fungerar ett bra tag. Men sedan bryter det igen om en vall, och då finns det inget stopp. Jag tror att alternativet att bara fortsätta som om inget hade hänt hade varit ännu värre, säger Carlsson

Annons
Annons

– Anna Kinberg Batra har tagit ansvar och ryckt loss plåstret. Nu får alla andra partier förhålla sig till det, säger hon.

Både Moderaterna och Socialdemokraterna måste snegla mot Sverigedemokraterna för det är dit väljarna har gått.

Gunilla Carlsson, som var biståndsminister i Fredrik Reinfeldts regering och förste vice ordförande i Moderaterna 2003–2015, uppmanar partiledningen att ha is i magen och hålla fast vid sin linje.

Hon säger att det vore en ohållbart att fortsätta att isolera SD, som nu ”är här för att stanna”. Det nya politiska landskapet gör också att det är orättvist att jämföra dagens väljarstöd för M med hur det har sett tidigare, säger Carlsson.

– Det är ett nytt normalläge för de stora partierna nu. Det kommer inte vara lika lätt för Moderaterna och Socialdemokraterna att regera. Man kommer att behöva hitta andra konstellationer. Både Moderaterna och Socialdemokraterna måste snegla mot Sverigedemokraterna för det är dit väljarna har gått, säger hon.

Kraven på Kinberg Batras avgång kallar Carlsson för ”röster i öknen”. Hon säger att M-ledaren har starkt stöd internt, och att Kinberg Batras nya linje gör att SD-problemet snart kommer att hamna i statsminister Stefan Löfvens knä i stället.

– Socialdemokraterna har utraderats i land efter land, och de ligger också i svenska opinionsmätningar ganska illa till. Men alla håller på och hackar på Anna Kinberg Batra. Jag vet inte om det beror på att hon är kvinna eller för att hon håller fast vid en linje och inte sitter och hummar, säger Carlsson.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons