Annons

Kristerssons högerpolitik gör M-veteranerna nöjda

Efter flera år med nymoderat mittenpolitik håller Moderaterna på att återfinna sin ursprungsideologi – och det glädjer veteranerna i partiet.

– Jag tycker att man känner igen sig i väldigt mycket nu, och det tror jag många gör, säger förre M-ledaren Ulf Adelsohn.

Under strecket
Publicerad

Moderaternas partiledare Ulf Kristersson (M) talar under Moderaternas arbetsmässa i Örebro.

Foto: Kicki Nilsson/TTBild 1 av 1

Moderaternas partiledare Ulf Kristersson (M) talar under Moderaternas arbetsmässa i Örebro.

Foto: Kicki Nilsson/TTBild 1 av 1
Moderaternas partiledare Ulf Kristersson (M) talar under Moderaternas arbetsmässa i Örebro.
Moderaternas partiledare Ulf Kristersson (M) talar under Moderaternas arbetsmässa i Örebro. Foto: Kicki Nilsson/TT

ÖREBRO Den nya partisekreteraren Gunnar Strömmer målade ut Moderaterna som ”en reformkraft till höger i svensk politik” när han på fredagen höll tal på partiets stämma Örebro. Och det är många tunga M-veteraner som nu gläds åt att partiet rör sig bort från den mittenpolitik som Fredrik Reinfeldt symboliserade.

Bland dem den förre partiledaren Ulf Adelsohn.

– Det har successivt stakats ut en politik som jag känner igen mig i. Där vi står för frihet, valfrihet och en stat som ska vara stark – rättväsendet, domstolar, polis, försvaret. Med en övertygelse om att det är arbete som skapar landets välstånd, inte bidrag. Jag tycker att man känner igen sig i väldigt mycket nu, och det tror jag många gör, säger han till SvD.

Annons
Annons

Adelsohn uppskattar framför allt M-ledaren Ulf Kristerssons tydliga besked om att söka regeringsmakten – även om det innebär att regera med stöd av SD.

– Socialdemokraterna har regerat med en majoritet bestående av dem själva och kommunister i 50 år. Det var inte vilka kommunister som helst: de var finansierade av Sovjet och skickade hyllningstelegram till olika kommunistledare. Ingen kritiserade någonsin S för det. Det berodde på att de la sin politik själva, sedan fick kommunisterna ansluta sig. Om de inte ville det kunde de fälla regeringen. Vad Ulf Kristersson har sagt är att om S och SD vill störta en alliansregering får de väl göra det och regera själva. Därmed är den saken utagerad, säger Adelsohn.

Man har triangulerat bort sig och glömt vad man faktiskt tycker.

Han får medhåll av en annan moderat classic, Europaparlamentarikern Gunnar Hökmark, som är kritisk till hur M har agerat tidigare – både politiskt och strategisk.

– Man har triangulerat bort sig och glömt vad man faktiskt tycker. Sedan tror jag att Decemberöverenskommelsen kommer att vara förödande för trovärdigheten. Den gav ett syre till Sverigedemokraterna, som tagit väljare inte främst på grund av främlingsfientlighet utan på grund av politiken i regeringsfrågan. Nu har vi rensat bordet för den typen av gamla låsningar och för en oppositionspolitik som vi vill ska bli regeringspolitik så snabbt som möjligt, säger han.

– Det är svårt att se att det inte blir ett maktskifte efter valet. Jag tror inte att någon av allianspartierna tycker att man ska ge fribiljett för Löfven att regera en mandatperiod till som denna, säger Hökmark.

Även Gunilla Carlsson, som var vice partiledare under Reinfeldts tid, känner av den spirande optimismen i partiet – och menar att en ny tid kräver en ny riktning.

– Jag tycker mig se att dagens ledning försöker sätta politiken främst, inte snegla på olika opinionsmätningar från dag till dag. I stället funderar man på vad som är Moderaternas roll i svensk politik och så lyfter man fram det. Väljarna är inte dumma, de röstar på det parti som visar trovärdighet och står upp för sin politik, säger Carlsson.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons