Annons

M-förslaget: Ge skottsäkra västar till ambulanspersonal

Skottsäkra västar och kroppskameror. Det vill Moderaterna ge ambulanspersonalen i Stockholms landsting efter förra årets terrordåd.

– Det är otroligt viktigt att ambulansens medarbetare får rätt skydd, säger finanslandstingsrådet Irene Svenonius (M).

Men Vårdförbundet är kritiska mot förslaget.

Under strecket
Publicerad

Ambulanssjuksköterskan Karl Söllvander tror inte att skyddsvästar och kroppskameror är rätt väg att gå.

Foto: Magnus Hjalmarson NeidemanBild 1 av 1

Ambulanssjuksköterskan Karl Söllvander tror inte att skyddsvästar och kroppskameror är rätt väg att gå.

Foto: Magnus Hjalmarson NeidemanBild 1 av 1
Ambulanssjuksköterskan Karl Söllvander tror inte att skyddsvästar och kroppskameror är rätt väg att gå.
Ambulanssjuksköterskan Karl Söllvander tror inte att skyddsvästar och kroppskameror är rätt väg att gå. Foto: Magnus Hjalmarson Neideman

Förslagen presenteras som en del av ett så kallat trygghetslyft för Stockholm. Moderaterna hänvisar till erfarenheterna från terrordådet på Drottninggatan, för snart ett år sedan, och från gängskjutningar kring huvudstaden.

Länets ambulanspersonal behöver få ny utrustning som kan skapa en tryggare arbetsmiljö, enligt finanslandstingsrådet Irene Svenonius (M).

– Det är otroligt viktigt att ambulansens medarbetare får rätt skydd, säger hon till SvD.

M i landstinget vill därför att ett antal ambulanser i länet ska utrustas med skottsäkra västar som personalen kan ta på sig vid behov. Frågan är kontroversiell. När Sverigedemokraterna 2016 föreslog en liknande åtgärd sågade landstingsrådsberedningen förslaget.

”Konsekvenserna av att rusta personalen med skyddsväst och dylikt kan emellertid ge motsatt effekt genom att öka våldspiralen. Det kan även riskera att ge fel signaler, både till blåljuspersonalen och medborgarna”, ansåg beredningen då.

Annons
Annons

På frågan om varför man nu ändrat sig hänvisar Irene Svenonius till vårdpersonalens oro i samband med terrordådet i Stockholm.

– Vi måste ta vår personals känsla av otrygghet på största allvar. Vi kan inte tänka att bara för att SD har föreslagit detta tidigare så går förslaget bort, säger hon.

Ska ambulanspersonalen kunna använda de skottsäkra västarna när som helst?

– Min tanke är att det ska kunna finnas skottsäkra västar i flera ambulanser och att man ska kunna använda dem när det finns behov. Däremot måste man fundera över hur synliga de ska vara. Man kanske kan ha dem innanför fleecetröjan för att ta ner hotnivån och känslan av att det rör sig om skottsäkra västar.

Förra veckan meddelade M i landstinget att man vill ha kroppsburna kameror för ordningsvakter i länets sjukhus. Irene Svenonius utvidgar nu åtgärden, och vill driva igenom att kamerorna ska bäras också av ambulanspersonal.

Inte heller här är omfattningen bestämd. Utgångspunkten är dock att all ambulanspersonal i de olika bolag som sköter länets ambulansverksamhet ska bära kamerorna.

Irene Svenonius hänvisar till den videoinspelningsutrustning som sedan ungefär ett halvår bärs av ordningsvakter på Capio S:t Görans sjukhus. Kameratypen filmar enbart när innehavaren trycker på en knapp, och då visas inspelningen på en liten framåtvänd skärm på kameran så att den som blir filmad själv får se materialet.

Därmed minskar risken för att kamerorna ska vara integritetskränkande, anser hon.

– Man vet att kameran är på för då ser man sig själv reflekteras i den. Den smygfilmar inte. Det påverkar absolut integriteten, men här är det en avvägning mellan en enskilds integritet i en hot- och våldsituation och skyddet för medarbetare som har ett väldigt tungt uppdrag.

Annons
Annons

Förslagen kan bli verklighet redan i år. M kommer inom kort ge landstingsdirektören i uppdrag att hitta sätt att införa åtgärderna. Allianskollegorna har dock inte tagit ställning till förslagen.

Vårdförbundet är emot idén att ge ambulanspersonal skyddsvästar. Endast ett fåtal av de anställda har efterfrågat åtgärden, enligt Karl Söllvander, ambulanssjuksköterska i Norrtälje och skyddsombud för Vårdförbundet.

Hans huvudinvändning är att rutinen i Sverige är att sjukvårdspersonal inte ska ge sig in i situationer av så kallat pågående dödligt våld.

– Vi ska inte behöva de här grejerna. Polisen finns som buffert vid de här tillfällena. Vi verkar bakom de så kallade heta zonerna. Polisen evakuerar folket till oss. Vi ska ju inte stå vid fronten på det sättet, säger han.

Karl Söllvander anser också att de kroppsburna kamerorna kan öka ambulanssjuksköterskornas utsatthet.

– Vi jobbar med ett klientel som inte alls vill ha sådant här i närheten. Det kan trigga dem. Dessutom, om jag är i en vårdsituation och det kommer ett hot mot mig från ett annat håll, då riskerar jag att filma själva vårdsituationen, säger han.

I det så kallade Trygghetslyftet, som läggs fram av M i landstinget och Stockholms stad, ingår också bland annat ett mål om att halvera andelen så kallat utsatta områden i staden till 2025, och att införa fler ordningsvakter och övervakningskameror.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons