Annons

Macchiarini misstänks för nytt brott på Karolinska

KI-kirurgen Paolo Macchiarini har delgivits misstanke om brott efter transplantationerna med konstgjorda luftstrupar på tre patienter. SvD kan berätta att Macchiarini också misstänks för ytterligare ett brott som inte är kopplat till de konstgjorda luftstruparna.

Under strecket
Publicerad

Paolo Macchiarini har delgivits misstanke om brott för en operation utförd på Karolinska i Huddinge 2011.

Foto: Lorenzo Galassi/AP och Maja Suslin/TTBild 1 av 1

Paolo Macchiarini har delgivits misstanke om brott för en operation utförd på Karolinska i Huddinge 2011.

Foto: Lorenzo Galassi/AP och Maja Suslin/TTBild 1 av 1
Paolo Macchiarini har delgivits misstanke om brott för en operation utförd på Karolinska i Huddinge 2011.
Paolo Macchiarini har delgivits misstanke om brott för en operation utförd på Karolinska i Huddinge 2011. Foto: Lorenzo Galassi/AP och Maja Suslin/TT

Forskningsskandalen med konstgjorda luftstrupar på Karolinska institutet och Karolinska universitetssjukhuset skakade om såväl vården som forskningen i Sverige. Två av tre patienter dog av komplikationer efter att de fått sina luftstrupar ersatta med en helt obeprövad variant i plast, beklädd med stamceller från patienternas benmärg.

En kvinna överlevde. Hon är nu i USA där hon opererat bort den konstgjorda luftstrupen och fått en donerad luftstrupe transplanterad.

Vi har en ganska gedigen lista på personer som vi vill förhöra under den här utredningen.

Hösten 2015 kunde SvD berätta att åklagare inlett en förundersökning om grovt vållande till annans död och grovt vållande till kroppsskada. Men det är inte förrän nu som bilden klarnat.

Annons
Annons

Paolo Macchiarini har nu delgivits misstanke om fyra brott: två fall av vållande till annans död och två fall av vållande till kroppsskada, samtliga klassade som grova brott. Brotten begicks mellan 2011 och 2013.

Men nu har alltså ytterligare ett fall tillkommit, där Macchiarini nu misstänks för grovt vållande till kroppsskada. Åklagaren är förtegen om vad det handlar om, men säger att det inte handlar om transplantationer med konstgjord luftstrupe.

– Det är förundersökningssekretess och jag kan i nuläget inte uttala mig ytterligare. Jag kan säga att det inte har med syntetiska luftstrupar att göra. Han är delgiven misstanke och vi fortsätter utredningen, säger kammaråklagare Jennie Nordin.

Ett stort antal poliser arbetar nu heltid med Macchiarini-fallet.

– Jag har en grupp med utredare, det är i vart fall tio poliser inkopplade på heltid, säger polisens spaningsledare Jonna Aasma.

Enligt åklagaren handlar det om en operation på Karolinska i Huddinge våren 2011. Den första operationen på den patient som fick en transplanterad konstgjord luftstrupe genomfördes i juni 2011.

Samtidigt kan fler personer komma att blandas in i brottsmisstankarna, det går inte att utesluta säger åklagaren till SvD.

– Vi har en ganska gedigen lista på personer som vi vill förhöra under den här utredningen. Även om det just nu är Paolo Macchiarini som är delgiven misstanke så ser vi över hela händelseförloppet och samtliga personer som haft med beslutsprocessen att göra, vi fortsätter helt enkelt, säger Jennie Nordin.

Källor med god insyn i händelserna som utspelade sig i den nytillkomna operationen, där Macchiarini misstänks för brott, säger att det handlar om en luftstrupe-operation, som alltså utfördes våren 2011. Personen ska vara "illa däran".

Macchiarini har tidigare sagt till SvD att alla anklagelser mot honom är "falska", han har då syftat på bland annat KI och media. Han är förhörd, åklagaren vill dock inte säga något om hur han ställer sig till anklagelserna.

SvD har sökt Macchiarinis försvarsadvokat utan att lyckas.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons