Annons

Macchiarinis advokat: Vi hoppas åtalet läggs ner

KI-kirurgen Paolo Macchairinis advokat hoppas att åklagare inte väcker åtal, det säger hans advokat Björn Hurtig till SvD.

Samtidigt vidhåller Macchiarini att han inte agerat själv utan att flera varit närvarande under operationerna där man transplanterade konstgjorda luftstrupar.

Under strecket
Publicerad

Paolo Macchiarini. Arkivbild.

Foto: Lorenzo Galassi/TT Bild 1 av 1

Paolo Macchiarini. Arkivbild.

Foto: Lorenzo Galassi/TT Bild 1 av 1
Paolo Macchiarini. Arkivbild.
Paolo Macchiarini. Arkivbild. Foto: Lorenzo Galassi/TT

Idag kommer åklagaren i Macchiarini-fallet, Jennie Nordin, att meddela status för den omfattande utredningen kring den brottsmisstänkte forskaren och kirurgen Paolo Macchiarini. Han var anställd på både Karolinska institutet och Karolinska universitetssjukhuset och var den som opererade tre patienter i Sverige med en obeprövad metod.

De tre patienterna fick sina luftstrupar transplanterade och ersatta med konstgjorda varianter i plast. Samtliga tre har avlidit efter operationerna.

Men etiska tillstånd saknades och så även tillstånd från Läkemedelsverket att använda metoden. Paolo Macchiarini är enligt tingsrättens dokumentation i dag ensam misstänkt för bland annat vållande till annans död.

Det skulle också kunna vara så att åklagaren utökar antalet misstänkta.

Annons
Annons

Vad åklagarna kommer att meddela i dag är oklart, fler kan ha blivit misstänkta, fallet kan läggas ner eller åtal väckas, ingen vet.

Macchiarinis advokat Björn Hurtig hoppas dock historien får ett slut.

– Vi hoppas att det här läggs ner. Men det skulle också kunna vara så att åklagaren utökar antalet misstänkta, säger Björn Hurtig.

Macchiarini har via sin advokat tidigare hävdat att han inte agerade ensam under operationerna, utan att flera personer varit inblandade. Både i beslutsprocesserna och vid själva transplantationerna.

Vi har inte haft insyn i utredningen, den har varit väldigt lång och otroligt omfattande.

– Operationerna har föregåtts av multidisciplinära konferenser och konsensusbeslut, det är inte Macchiarini själv som bestämt, säger Björn Hurtig.

Enligt Solna tingsrätt finns idag tre målsägare i fallet, en person bosatt i Sverige, efterlevare till den turkiska kvinna som avled i USA och änkan till den man som blev först att opereras med metoden.

Inte heller deras målsägarbiträde har fått mer information om fallet.

– Vi har inte haft insyn i utredningen, den har varit väldigt lång och otroligt omfattande, säger målsägarbiträdet Sabina Saidi.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons