Annons

Teresa Küchler:Macron – en av två klara vinnare

Emmanuel Macron, före detta bankinvesterare, ekonomiminister och rådgivare till president François Hollande, blir bara ett år efter att han skapade sin egen liberala rörelse ”En Marche!” Frankrikes nya president. Valet har varit spektakulärt, och det finns två vinnare, skriver SvD:s Teresa Küchler.

Under strecket
Publicerad

Marine Le Pen och Emmanuel Macron på valdagen.

Foto: Michel Spingler/AP, Thibault Camus/APBild 1 av 1

Marine Le Pen och Emmanuel Macron på valdagen.

Foto: Michel Spingler/AP, Thibault Camus/APBild 1 av 1
Marine Le Pen och Emmanuel Macron på valdagen.
Marine Le Pen och Emmanuel Macron på valdagen. Foto: Michel Spingler/AP, Thibault Camus/AP

I det kosmopolitiska, multikulturella Paris har Le Pen aldrig stått högt i kurs.

PARIS Exakt klockan åtta på söndagskvällen hördes ett öronbedövande ljud av biltutor som tjöt över hela Paris. Då stod det klart att Emmanuel Macron vunnit över Marine Le Pen med omkring 65 procent av rösterna i den andra valomgången.

I det kosmopolitiska, multikulturella Paris har Le Pen aldrig stått högt i kurs – hon fick bara 4 procent här i första omgången – och glädjen på gatorna var stor.

Det unga paret Sadji och Soyffi, från staden Pau, glädjestrålar på en bänk i huvudstadens 10e arrondissement:

– Jag är glad. Marine Le Pen är högerextremist. Även om de sagt att hon är mindre aggressiv än sin far så var det enda hon talade om under sin kampanj invandringen och islam, säger Sadji, medan hennes pojkvän nickar instämmande.

Annons
Annons

– Men samtidigt är det lite konstigt att just Macron vann: vi vet inte mycket om honom, och han är så ung, fortsätter Sadji.

Marjolaine, en ung dokumentärfilmare och journalist som stannat till på sin cykel för att läsa om resultatet på sin mobil tolkar resultatet:

– Jag tror att alla här känner en enorm lättnad över att Marine Le Pen slogs ut. Men Macron symboliserar kanske mer de gamla, uttjatade politikernas misslyckande än sin egen seger, säger Marjolaine.

– Jag tror att det hjälpte att vårt val kom efter valet av Trump – det var liksom inte en chock att sådana här strömningar fanns, och folk bestämde sig tidigt för att stoppa Le Pen.

Marine Le Pen och Nationella fronten har redan påverkat och kommer att kunna påverka den politiska debatten i Frankrike i lång tid framöver.

Marine Le Pen erkände sig besegrad strax efter 20-tiden. Macron ska redan strax innan resultatet var offentligt ringt till sin rival för att artigt tacka för en god match.

Emmanuel Macron, före detta investerare på jättebanken Rothschild och den akademiska och parisiska elitens favorit, förespråkar ett kosmopolitiskt, liberalt och öppet Europa.

Han vill fortsätta med de marknadsliberala reformer han inledde, först som rådgivare åt president François Hollande och sedan som ekonomiminister i socialistregeringen, och handlar om att sänka företagarskatterna, minska fackens inflytande på arbetsmarknaden och pressa ner landets budgetunderskott genom åtstramningar. Han vill fördjupa EU-samarbetet.

Marine Le Pen däremot är hårdför nationalist och ville införa ekonomisk protektionism, stänga gränserna och chockminska invandringen. Hon lovade också att ta Frankrike ut ur eurosamarbetet och till med ut ur EU om inte de andra medlemsländerna gick med på att, exempelvis, låta Frankrike ge franska företag och franska arbetare företräde över andra EU-länders.

Annons
Annons

Gratulationerna från europeiska ledare till den nya, EU-entusiastiske presidenten dök snabbt upp på Twitter:

– Bravo Emmanuel Macron, och låt oss arbeta tillsammans för en ny europeisk framtid! hälsade Belgiens premiärminister Charles Michel.

– Vi gratulerar Emmanuel Macron till segern i det franska presidentvalet. Det är en seger för det franska folket och för det europeiska samarbetet, skrev statsminister Stefan Löfven (S) i en kommuniké.

Men valet har två klara vinnare. Båda två, Macron och Le Pen, har i och med detta val lyckats med något oerhört: att sopa det stora högerpartiet – gaullisternas arvtagare som i dag går under namnet Republikanerna – och det stora socialistpartiet av den politiska banan. Dessa jättar har alternerat om makten i Frankrike sedan 50-talet.

Bägge två har lyckats framställa sig själva som ”outsiders”. Han trots att han precis som så många andra i Frankrikes politiska och ekonomiska toppskikt har varit elev på den kända ENA-skolan (École Nationale d’Administration), och sedan gjort raketkarriär som bankman. Hon trots att hon föddes rakt in i sin pappas Nationella fronten och sedan fick partiledarposten i present av honom.

Men det mest oerhörda med det franska presidentvalet anno 2017, är att nästan 35 procent av väljarna i ett franskt presidentval röstade på ett EU-fientligt, nationalistiskt, invandringsfientligt parti som fram till för fem år sedan leddes av en flera gånger fälld antisemit och misshandlare. Ett parti som franska medier av alla politiska färger, debattörer, den franska nationalencyklopedin och till och med många av de egna anhängarna beskriver som "extrême droite" – extremhöger. Det är oerhört omvälvande.

Marine Le Pen och Nationella fronten har redan påverkat och kommer att kunna påverka den politiska debatten i Frankrike i lång tid framöver. Därför kan även förloraren höja sitt champagneglas och sträcka på sig.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons