Annons

Macron: Dåligt beslut att stänga landsgränser

Frankrikes president Emmanuel Macron besöker ett sjukhus.
Frankrikes president Emmanuel Macron besöker ett sjukhus. Foto: Ludovic Marin/AP

Ett dåligt och förhastat beslut att stänga landsgränser på grund av corona, anser Frankrikes president Macron. Nu kan Slovenien bli andra landet att stänga gränserna inom det pass- och gränslösa EU.

Under strecket
Publicerad

BRYSSEL. Sloveniens gränser mot Italien stängs så fort alla tekniska och administrativa åtgärder kommit på plats, meddelade Sloveniens premiärminister Marjan Šarec på Twitter.

Därmed blir Slovenien inom kort det andra landet inom det pass- och gränslösa EU – det så kallade Schengenområdet, där människor ska kunna röra sig helt fritt – att stänga sina gränser på grund av coronaviruset.

Regeringen i Wien, Österrike, har redan beordrat en stängning av gränserna mot Italien. Bara personer som kan visa läkarintyg på att de är smittfria ska få passera, sade premiärminister Sebastian Kurz.

Reaktionerna på besluten i Ljubljana och Wien har inte låtit vänta på sig. Frankrikes president Emmanuel Macron sade på onsdagen att stängda gränser inom EU är ett dåligt och förhastat beslut. Han uppgav att alla coronabeslut borde fattas i samarbete mellan EU-länderna.
På frågan om huruvida Frankrike, som också har en gräns mot Italien kan stänga sina gränser, svarade presidenten tvärt nej.
– Vi är bara i början av denna epidemi, och om vi börjar ta till oproportionerliga åtgärder som inte går att leva med så är det kontraproduktivt, sade Macron.

Annons
Annons

I Frankrike hålls senare denna månad lokalval. Marine Le Pen, partiledaren för det högerextrema Nationell samling – tidigare Nationella fronten – har under sin valkampanj propagerat för att Frankrike ska ”ta kontroll över sina gränser”, med hänvisning till både invandring och coronaviruset.

I en intervju med tv-kanalen France Inter kritiserade hon också EU för att inte tillåta de länder som vill stänga sina gränser.

– Det visar hur starkt ideologisk, nästan religiös, EU-ledarnas besatthet vid öppna gränser är, sade Marine Le Pen, som i tidigare val ofta appellerat till just EU-kritiska väljare.

Men det är redan fullt tillåtet för EU-länderna att ställa upp gränskontroller under särskilda omständigheter, som vid terrorhot, stora politik- eller sportevenemang där man kan vänta sig stökiga folkmassor eller när exceptionellt många migranter anländer. Eller vid smittspridning.

Men såväl WHO och nationella smittskyddsexperter tror att gränskontroller kan hindra ett virus.

I Italien har den förre inrikesministern Matteo Salvini från högerradikala Lega också krävt stängda gränser:

– Att släppa in migranter från Afrika, där vi vet att viruset finns, är oansvarigt, sade Salvini, med hänvisning till att Italien låtit en båt med migranter från Afrika föras in i landet.

Då, när Salvini rasande höll en presskonferens om gränserna, hade ett enda fall av coronasmitta konstaterats på hela den afrikanska kontinenten.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons