Annons

Macron: Kan inte lösa problemen utan Ryssland

Syrien och Ukraina var högst på agendan när presidenterna Vladimir Putin och Emmanuel Macron möttes efter fler år av frostiga relationer mellan Ryssland och Frankrike.

– Många internationella problem kan inte lösas utan Ryssland, sade Macron inför mötet.

Under strecket
Publicerad

Vladimir Putin och Emmanuel Macron.

Foto: Stephane de Sakutin/TTBild 1 av 1
Efter reklamen visas:
Putin och Macron

Kameramän och fotografer på plats i slottet Versailles utanför Paris stod beredda att zooma in handslaget mellan Macron och hans ryske gäst framför slottstrappan. När Macron för några dagar sedan skulle skaka hand med Donald Trump på ett möte i Bryssel verkade de båda ledarna snarare än att vänligt hälsa på varandra i stället vilja slita armen av varandra.

Och Vladimir Putin har ännu större anledning att vara hård mot sin franska värd. Relationen mellan Frankrike och Ryssland har varit ansträngd sedan regeringen i Paris drog tillbaka försäljningen av två leveransklara franska krigsfartyg till den ryska marinen – med hänvisning till Rysslands annektering av Krimhalvön från Ukraina – och sedan tillsammans med de andra EU-länderna införde handelssanktioner mot Ryssland.

Stämningen mellan Paris och Moskva blev ännu kyligare när den förre presidenten François Hollande i höstas kallade de ryska bomberna över Syrien för ett krigsbrott. Ett besök av Putin i Paris, där han skulle inviga en ny ryssfinansierad rysk-ortodox kyrka, ställdes då in.

Annons
Annons

Vladimir Putin och Emmanuel Macron.

Foto: Stephane de Sakutin/TTBild 1 av 1

Att Putin välkomnade Macron främsta rival, extremhögerns Marine Le Pen, till Moskva mitt under brinnande fransk valkampanj och att ryska propagandaorgan och hackare ska ha försökt manipulera hela presidentvalet har sänkt temperaturen ytterligare.

Samtidigt så är över 500 franska företag verksamma i Ryssland – den fransk-ryska handelskammaren understryker noggrant att inget av dem har lämnat landet under EU-sanktionsåren. Handeln mellan länderna uppgick till betydande 11 miljarder euro förra året, men det är ändå en minskning från omkring 20 miljarder euro om året före EU-sanktionerna och före det ryska motdraget till dessa, ett importförbud mot europeiska jordbruksvaror.

Vladimir Putin och Emmanuel Macron.
Vladimir Putin och Emmanuel Macron. Foto: Stephane de Sakutin/TT

Alltfler franska väljare menar att man inte kan stänga ute en sådan viktig handelspartner som Ryssland från samarbete med Europa och Frankrike. Och Rysslands inflytande på världspolitiken kan inte heller förnekas:

– Många internationella problem kan inte lösas utan Ryssland, medgav Macron på ett G7-möte i Italien i förra veckan, apropå Putins förestående Versailles-besök.

Så möttes de till slut på slottet. Handslaget var kort men såg mjukt och vänligt ut. Idel leenden utväxlades mellan de båda presidenterna.

Under mötet talade de båda presidenterna främst om Ukraina och Syrien, två krishärdar som de står på diametralt motsatta sidor om. Medan EU och Frankrike vill att Syriens diktator Bashar al-Assad avgår eller avlägsnas, så tar Ryssland hans parti.

Annons
Annons

Efter mötet sade Macron att han hade lagt fram Frankrikes prioriteringar och gränser:

– Vi vill få till stånd en demokratisk övergång (i Syrien), men samtidigt bevara den syriska staten. I denna del av världen är en fallen stat ett hot mot demokratin, sade Macron – en halv medgift till Ryssland, som insisterat på att al-Assads Syrien är ett okränkbart territorium.

Macron påminde dock om att en gräns som inte får passeras i Syrien är användandet av kemiska vapen, och att användandet av sådana, oavsett vem som använder dem, kommer att få omedelbara följder.

Vladimir Putin sade att det viktigaste var att stå upp emot terrorismen:

– Den franske presidenten känner väl till vår position: vi kan inte kämpa mot terrorismen genom att förgöra en stat, sade Putin om Syrien och terrorismen.

Både Putin och Macron sade att de vill återuppta samtalen kring det så kallade Minskavtalet: Ryssland, Ukraina, Frankrike och Tyskland slöt ett avtal om vapenvila, tillbakadragande av tunga vapen från fronten, humanitärt bistånd, dialog och relativ självständighet och återställande av socioekonomin i östra Ukraina.

Men bägge krigförande sidor anklagar den andre för att ha brutit mot överenskommelsen, och stridigheterna fortsätter. Putin kritiserade i Versailles EU:s ekonomiska sanktioner mot Ryssland.

– Ni frågar hur sanktionerna mot Ryssland kan hjälpa till att lösa krisen i östra Ukraina? Jag svarar: Inte alls! sade Putin.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons