Annons

Teresa Küchler:Macron obeveklig – och nu övertygar han

Med upprullade skjortärmar och utrustad med bara block, penna och en nästan utomjordisk retorisk begåvning har Emmanuel Macron givit sig ut på jympasalsturné genom Frankrike. Planen är att debattera med sitt folk och vända den senaste tidens kritik till framgång.

Under strecket
Publicerad

Macron är på turné genom Frankrike för att vända opinionen.

Foto: Michel Euler/APBild 1 av 3
Foto: Thibault Camus/APBild 2 av 3

Macron gör helt enkelt det han gör bäst: han är ett retoriskt underbarn, skriver Teresa Küchler.

Foto: Michel Euler/APBild 3 av 3

Macron är på turné genom Frankrike för att vända opinionen.

Foto: Michel Euler/APBild 1 av 1
Macron är på turné genom Frankrike för att vända opinionen.
Macron är på turné genom Frankrike för att vända opinionen. Foto: Michel Euler/AP

Macrons riksturné är politisk psykoterapi i arenaformat.

BRYSSEL Emmanuel Macron, det politiska underbarnet som på bara ett år startade en ny, liberal rörelse, vann det franska presidentvalet och skaffade sig majoritet i nationalförsamlingen i Paris, har dragits med sjunkande popularitetssiffror sedan han tog plats i Elyséepalatset.

Det är visserligen inget märkligt med det: alla franska presidenter tillträder med folkets förhoppning om en nästan messiansk ledarfigur som kan både garantera välstånd och lycka på hemmaplan och stolt hissa den franska flaggan i världen – för att sedan landa hårt på ändan när väljarna insett att presidenten är människa och att presidentjobbet till stor del handlar om att administrera, vardagsförvalta och, ofta, kapa budgetar och genomföra impopulära reformer.

Annons
Annons
Foto: Thibault Camus/APBild 1 av 1

En fransk president räknar med en kraschlandning i starten, men vet att han eller hon har fem år på sig att göra sig omtyckt igen.
Men Macron möts idag med ett sådant blint raseri i stora lager av den franska befolkningen, främst bland arbetarklass och landsbygdsbor, att han inte har råd att sitta stilla och vänta på bättre tider.

Foto: Thibault Camus/AP

Sedan januari turnerar därför presidenten och hans allierade land och republik runt, i jympasalar, småstadsteatrar och kommunhus, för att debattera med sina kritiker.
Åhörarnas bekymmer, förebråelser och förfrågningar gäller allt mellan himmel och jord: brister i psykiatrivården, stigande hyror och utbyggnaden av kollektivtrafiken i en viss landsända. Äldre åhörare grabbar mikrofonen för att beklaga sig över låga pensioner, småföretagare kritiserar den omständliga franska byråkratin och lokalpolitiker vill rädda fabriksjobb i sina bygder.

Många inspel gäller den politiska och ekonomiska eliten i storstäderna, och hur de uppfattas som blinda och döva för landsbygdens folk och umbäranden – just den känsla som blev startpunkten för proteströrelsen Gula västarna.

Det var i höstas, när Macron meddelade att priset på bensin och diesel skulle höjas som bilberoende människor på landet, iklädda gula reflexvästar, revolterade och startade vägblockader och massdemonstrationer mot Macron själv på helgerna.

Annons
Annons

Macron gör helt enkelt det han gör bäst: han är ett retoriskt underbarn, skriver Teresa Küchler.

Foto: Michel Euler/APBild 1 av 1

Presidenten sitter på en plaststol, och antecknar noggrant den rurala klagokörens litanior. Han har inget manus, och tar god tid på sig att svara. Han ser dem. Hör dem. Macrons riksturné är politisk psykoterapi i arenaformat. Ett gigantiskt Ring P1, med presidenten som programledare.

Macron gör helt enkelt det han gör bäst: han är ett retoriskt underbarn, skriver Teresa Küchler.
Macron gör helt enkelt det han gör bäst: han är ett retoriskt underbarn, skriver Teresa Küchler. Foto: Michel Euler/AP

Ett program som varar i fyra, fem, sex timmar – och det utan att irriterande kommunikationsmedarbetare vill avbryta, finta bort frågor eller påminna ledaren om ”dagens mening”. Det är svårt att föreställa sig att en svensk statsminister skulle få tillåtelse av sina egna partistrateger att tala fritt i ens sex minuter – än mindre i sex timmar.

Men Emmanuel Macron gör helt enkelt det han gör bäst: han är ett retoriskt geni.

Alla debatter filmas och frågorna skrivs ut. Totalt ska närmare 6000 möten hållas i hela Frankrike fram till mitten av mars – presidenten deltar på något dussin av dem, medans hans lokalpolitiker tar ordet på de andra.

Därefter ska en särskild kommitté i partiet koka ihop alla frågor till tre eller kanske fyra stora politiska tema. Slutligen ska kommittén med alla dessa frågor i hand föreslå nya lagar eller en folkomröstning.

Frågan är bara om vad. Macron har under alla de veckor som gatuprotesterna pågått insisterat på att de omstridda arbetsmarknadsreformer, till exempel, som han menar behövs för att modernisera landets ekonomi – reformer som tre presidenter före honom misslyckats med att genomföra på grund av alltför stort folkligt motstånd – kommer att genomföras. Han är obeveklig.

Men han övertygar också. I helgen som gick hölls ett debattmöte på ett av huvudstaden Paris största kvinnofängelser. ”Det är första gången som jag känt att någon lyssnar på mig”, sade en av internerna till tidningen Le Soir efter mötet.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons