Annons

Macron och Le Pen till skarpa angrepp på varandra

Med mindre än en vecka kvar till slutstriden om presidentjobbet så förvandlades årets första maj-firande i Paris till en scen för glödande stridsrop och anklagelser mellan de två kandidaterna, extremhögerns Marine Le Pen och liberalen Emmanuel Macron.

Under strecket
Publicerad

Emmanuel Macron och Marine Le Pen.

Foto: APBild 1 av 1

Emmanuel Macron och Marine Le Pen.

Foto: APBild 1 av 1
Emmanuel Macron och Marine Le Pen.
Emmanuel Macron och Marine Le Pen. Foto: AP

I sitt sista framträdande innan presidentvalets sista rond på söndag försökte Marine Le Pen utmåla sin rival som en springpojke för bankerna och storfinanserna – säkert för att locka till sig väljare som i första omgången röstade på yttersta vänsterns kandidat Jean-Luc Mélenchon och som vänder sig mot en alltför marknadsliberal ekonomisk ordning.

Hon använde sig av klassiska vänsterargument – faktiskt den sittande socialistpresidenten François Hollandes egna ord – för att understryka att Macron, som arbetat för bankjätten Rothschild, är arbetarnas fiende nummer ett:

– Min motståndare har inget namn, inget ansikte, inget parti. Denna motståndare är finansvärlden, sade Le Pen: en exakt upprepning av vad president Hollande sade i sin valkampanj för fem år sedan.

Annons
Annons

– I dag är motståndaren fortfarande finansvärlden, men idag har han ett namn, ett ansikte, ett parti. Han heter Emmanuel Macron, fortsatte Marine Le Pen med sina egna ord.

Presidentkandidaten kallade sin rival för ”radikal EU-extremist” och hävdade att Macron skulle tvinga Frankrike att lyda den tyska förbundskanslern Angela Merkels minsta vilja.

– Det kan aldrig bli jämställdhet för alla fransmän med Macrons rörelse, eftersom hans filosofi är “framåt eller dö” – framåt mot en avreglering av alla yrken, dundrade Le Pen inför en jublande anhängarskara.

Macron startade för ett år sedan sin egen liberala rörelse En marche! som betyder ungefär: framåt!

Le Pens tal handlade mycket om att få åhörarna att glömma vilket parti hon representerar: det högerextrema Nationella fronten. I stället talade hon länge om hur hon ville försvara löntagarna, inte minst kvinnorna, men också rädda miljön, territoriet, samlevnaden och solidariteten.

Marine Le Pen gjorde har sedan valets första omgång den 23 april tillfälligt klivit av från partiledarposten: Genom att distansera sig från Nationella fronten och framställa sig själv som en mer oberoende presidentkandidat, kan hon kanske mildra den beröringsskräck mot partiet och mot den aggressive Jean-Marie Le Pen – Marines egen far som är dömd för både misshandel och antisemitism – som stora delar av väljarskaran fortfarande känner.

Hon har också försökt locka väljare från den klassiska högern genom att plötsligt dämpa ett av sina tidigare stridsrop om att skrota euron och återinföra den franska francen som valuta. De flesta högerväljare ser faror för företagen och en risk att investerarna flyr landet om euron avskaffas.

Rivalen Emmanuel Macron höll sitt första maj-tal intill en teknik- och forskningspark i nordöstra Paris. Han påminde sina åhörare om Brahim Bouarram, en ung marockan som dödades av Nationella fronten-anhängare år 1995.

– Vi glömmer ingenting, sade Macron om sin rival och hennes parti.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons