Annons

Therese Larsson Hultin:Macron skulle göra om Frankrike – men tappade farten

Det blev tumme ner för Emmanuel Macrons försök till omstart. Trots att presidenten bad fransmännen om ursäkt om han betett sig okänsligt och lovade att sänka skatten kraftigt, så räckte det inte till.

Proteströrelsen de Gula västarna har redan utlyst nya demonstrationer.

Under strecket
Publicerad

Emmanuel Macron under presskonferensen i Elyséepalatset.

Foto: Michel Euler/APBild 1 av 4
Foto: Michel Euler/APBild 2 av 4
Foto: Michel Euler/APBild 3 av 4
Foto: Michel Euler/APBild 4 av 4

Emmanuel Macron under presskonferensen i Elyséepalatset.

Foto: Michel Euler/APBild 1 av 1
Emmanuel Macron under presskonferensen i Elyséepalatset.
Emmanuel Macron under presskonferensen i Elyséepalatset. Foto: Michel Euler/AP

För en president som är ständigt närvarande i medierna så är det rätt märkligt att Emmanuel Macron först nu hållit sin första presskonferens. Nästan på dagen två år efter att han vann den första omgången i det franska presidentvalet.

Scenen var den nyrenoverade före detta balsalen i Elyséepalatset och Macron spenderade två timmar av torsdagskvällen med att hålla ett anförande och svara på journalisternas frågor. (En journalistkår som för övrigt fick flytta ut från det klassiska pressrummet i presidentpalatset när Macron flyttade in. På grund av ”platsbrist”.)

Det gick sådär. Sociala medier var fulla av kritik mot Macron efter den tv-sända presskonferensen och av de över 125 000 fransmän som betygsatt presidenten i tidningen Le Figaros webbenkät på fredagen, svarade hela 78 procent att de inte blivit övertygade av hans framträdande.

Annons
Annons
Foto: Michel Euler/APBild 1 av 2
Foto: Michel Euler/APBild 2 av 2
Foto: Michel Euler/AP

Vad är Emmanuel Macrons problem?

Den då 39-årige och relativt oerfarne Macron bars fram till makten för att många fransmän längtade efter något nytt – men också för att stoppa den främlingsfientliga Marine Le Pen från att nå Elyséepalatset. Macron själv såg vinsten som ett mandat för att göra om Frankrike i grunden.

Det skulle gå snabbt och allt skulle ske bums. Längs vägen trampade presidenten på ömma tår, och när han läxade upp arbetslösa fransmän inför tv-kameror, förstärktes bilden av en elitist med grandios självbild.

Så i höstas ledde en föreslagen skattehöjning på bensin och diesel till att arga väljare drog på sig gula signalvästar och började protestera. Fem månader senare har de kostat det franska samhället hundratals miljoner i sönderslagna gator och uteblivna inkomster.

Foto: Michel Euler/AP

Hur ser presidentens lösning ut?

Macron kom till presskonferensen beväpnad med ett antal konkreta förslag (varav de flesta redan var kända efter att manuset till ett tidigare inställt tv-tal läckt till medier).

Annons
Annons
Foto: Michel Euler/APBild 1 av 1

• Inkomstskatten ska sänkas, främst för låg- och medelinkomsttagare. Det kan bli tal om en sänkning med totalt 50 miljarder kronor.

• Pensioner på under 20 000 kronor i månaden ska återigen räknas upp i takt med inflationen (en helomvändning eftersom det var Macron som införde åtgärden).

• Byråkratin ska decentraliseras och det ska starta ”servicecenter” runt om i landet som ska arbeta nära medborgarna. Antalet parlamentariker i nationalförsamlingen ska minska med 25–30 procent.

• Det ska även i fortsättningen vara tillåtet att gå i pension vd 62 års ålder, men den som vill ha full pension måste arbeta längre.

• Ett klimatråd, lett av presidenten, skapas och som ska träffas varje vecka. Skolklasser begränsas till max 24 elever och elitskolan ENA – som Macron själv gått på – läggs ner. Det sista i ett försök att minska ilskan mot landets elit.

Foto: Michel Euler/AP

Varför fungerar det inte?

Två anledningar, varav den första handlar om förväntningar. Macron har under tre månader åkt runt i Frankrike och mött väljare i maratonlånga diskussionsrundor. I ”Le Grand Débat” har bilden av en ny Macron växt fram, en president som engagerat sig i vardagsproblem och ansträngt sig för att lyssna. Förhoppningarna på de åtgärder hela övningen skulle leda till var enorma, men som en fransk kommentator uttryckte det: ”Han har bara flyttat runt på tallrikarna på matbordet och ställt fram samma rätter igen.”

”Samma rätter” är den andra anledningen, för även om presidenten bad om ursäkt för om han framstått som världsfrånvänd, så gjorde Macron också klart att hans reformprojekt ska fortsätta som förut.

– Ska vi göra allt som har uppnåtts de två senaste åren ogjort? [...] Har vi valt fel väg? Jag tror på det rakt motsatta, sade presidenten.

Och vad säger Gula västarna?

Direkt efter presskonferensen lade en av talespersonerna för rörelsen, Priscillia Ludosky, ut ett nytt prostestschema på sociala medier. Det uppmanade till nya demonstrationer de kommande sju lördagarna.

Dessutom har de som vill visa sitt missnöje med Macron uppmanats att hänga något gult i fönstren denna lördag. Kampen mot presidenten är långt ifrån över.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons