Annons
Kommentar

Jonas Gummesson:Macrons attack spelar Trump i händerna

Emmanuel Macron vid Natos högkvarter i Bryssel förra året.
Emmanuel Macron vid Natos högkvarter i Bryssel förra året. Foto: Francois Mori/AP

Emmanuel Macrons attack är ett hugg mot Natos hjärta. Tre veckor före försvarssamarbetets 70-års firande i London är det också precis vad Donald Trump vill höra.

Under strecket
Publicerad

Redan innan Donald Trump valdes 2016 dömde den amerikanske presidenten ut försvarsalliansen som som ”föråldrad”. Väl i Vita Huset har hans paradgren varit att så tvivel kring Natos kollektiva försvarsgarantier enligt artikel 5 i Washingtonfördraget från 1949, själva kärnan i alliansen.

Dessutom har Trump ifrågasatt de europeiska Natoländernas förhållandevis blygsamma bidrag till alliansens sammanlagda försvarskostnader. USA står ensamt för 70 procent.

Av Europas tyngsta länder är det bara Storbritannien som når upp till målet på två procent i BNP-andel. Tyskland, nu på knappt 1,4 procent, tänker göra det – 2030. Frankrike står och stampar på 1,8 procent.

Trump försitter aldrig en chans att förklara hur oacceptabelt kostnadsfördelningen är för amerikanska skattebetalare. USA:s egen BNP-andel är 3,4 procent.

Frankrike fanns med redan när Nato grundades, men har inte alltid haft ett självklart förhållande till alliansen. Fortfarande, efter 70 år, står Frankrike ensamt utanför Natos kärnvapenagenda och deltar inte när övriga 29 medlemsländer sammanträder i Nuclear Planning Group (NPG).

Annons
Annons

Under Macrons presidenttid har Frankrike också drivit på det europeiska försvarssamarbetet utanför Nato. Då både inom ramen för EU med ökad integration mellan länderna och den europeiska försvarsfonden European defence fund (EDF) som exempel, men också genom andra projekt.

För ett par år sedan tog Macron initiativ till det strategiska EI2-samarbetet (European Intervention Initiative) på försvarsområdet. Även Sverige har anslutit sig efter en utdragen beslutsprocess.

Nu är Macrons angrepp på Nato som en ”hjärndöd” organisation både exceptionellt hårt – och överrumplande.

Tre veckor före 70-års ceremonierna i London, där Nato hade sitt första högkvarter, blir det ett skott mot alliansens hjärta.

I grunden uttrycker den franske presidenten tvivel och oro kring USA:s sviktande intresse: oförutsägbarheten under Trump urholkar den traditionella koordinationen i det transatlantiska försvarssamarbetet. Enligt Marcon är Nato döende när USA ”vänder oss ryggen”.

Under en timslång intervju med tidskriften the Economist i Élyséepalatset i Partis uttrycker Macron också tvivel om bärkraften i det gemensamma försvarsåtgandet i artikel 5.

Den franske presidentens uttalanden kommer vid absolut sämsta tänkbara tidpunkt sett med Natoögon, inte bara med tanke på den kommande 70-årsdagen, där Trump, Macron, Merkel och Boris Johnson ska få audiens hos drottningen i Buckingham Palace.

Vid försvarsministermötet i Bryssel för några veckor sedan var det stora orosmomentet den turkiska militärens offensiv i norra Syrien och att Nato ska slitas sönder inifrån av Turkiets allt tätare militära samarbete med Ryssland.

Sedan dess har Trump hoppat på Europas länder för att smita undan sitt ansvar och kostnaderna för IS-medlemmar på flykt.

Om tio dagar blir det nu ett nytt försvarsministermöte i Bryssel för att försöka gjuta olja på vågorna inför sammankomsten i London.

I det läget sätter Macron nu alliansens framtid i gungning.

”Drastiskt”, kommenterade Tysklands förbundskansler Angela Merkel.

Även om USA är måltavla för stora delar av Macrons kritik spelar det ändå Trump i händerna. Nu är han inte längre isolerad bland tunga politiska ledare i väst om att ifrågasätta alliansens framtid.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons