Annons

Macron får medhåll om ”hjärndött” Nato

Frankrikes president Emmanuel Macrons uttalande i The Economist väcker uppmärksamhet.
Frankrikes president Emmanuel Macrons uttalande i The Economist väcker uppmärksamhet. Foto: Philippe Wojazer/TT

”Diagnosen är förkrossande men sann,” skriver tyska tidningen Spiegel. Frankrikes president Emmanuel Macrons utspel om att försvarsalliansen Nato är hjärndöd backas upp i både Europa och USA.

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad

Europa måste dra sina slutsatser av Donald Trumps policy. Det menar Spiegels Christiane Hoffmann om Frankrikes president Emmanuel Macrons Natoutspel i tidningen The Economist.

– Vad vi för närvarande upplever är Natos hjärndöd, sade Emmanuel Macron.

Enligt Macron är det hög tid för Europa att vakna upp. Europa står på kanten till ett fall och måste börja se sig själv som en geopolitisk makt, annars kommer vi inte ha någon kontroll över vårt öde, säger han.

Hoffmann konstaterar att 90 procent av samtalet med Nato-representanter ofta handlar om Ryssland, men att utvecklingen i Egypten, Libanon och Iran sannolikt är minst lika farlig under de kommande decennierna.

Med sina dramatiska ordval vill han uppenbart skaka om före försvarsalliansens toppmöte 70-årsjubileet till ära, analyserar Hoffmann.

”Diagnosen är korrekt”, men ”botemedlet är en farlig illusion”, skriver Marc Almond i brittiska The Telegraph. Enligt Almond finns det flera tecken på att Macron har rätt: att Turkiet fortfarande är medlem trots sin nära relation till Ryssland och förvirringen om hur alliansen skulle bemöta president Putins destabiliserande taktik. Lägg därtill president Donald Trumps ljumma intresse för Nato.

Annons
Annons

Men Macrons lösning, en europeisk armé, är fel även om den är gammal, menar Almond.

Realiteten är att många europeiska Nato-medlemmar har fler strategiska tänkare än pansarvagnar för fronten. Och medan brexit inte kommer att förändra Storbritanniens strategiska värde i egenskap av allierad för Europa, kommer det garanterat att göra det mer komplicerat att göra EU till ett substitut för en supermakt, skriver Almond.

Det är inte första gången Frankrike tar ton mot försvarsalliansen som landet var med och grundade. Under ledning av Charles de Gaulle lämnade Frankrike Natos militära ledning och planering år 1966. de Gaulle tyckte att USA var för dominerande i Europa.

Det var först under president Nicolas Sarkozy som Frankrike, efter mer än 40 års frånvaro, började delta i Natos militära ledning igen.

Macron har rätt, tycker också Jacob Heilbrunn i Washington Post. Det överraskande är inte att Nato får livsuppehållande åtgärder, utan att försvarsalliansen har hållit så länge. Tiden är inne för att Frankrike och Tyskland ska ta mer än bebissteg för att göra Europa stort igen, skriver han.

Macron har också fått mothugg. Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg varnar Macron för att splittra Europa med en debatt.

Efter Macrons uttalande sade USA:s utrikesminister Mike Pompeo att Nato förblir ”det kanske historiskt sett mest avgörande” strategiska partnerskapet i världen.

EU-kommissionens nya ordförande Ursula van der Leyen håller inte med. Hon beskriver Nato som en utmärkt skyddande sköld för frihet, trots med- och motgångar.

Macrons tyska kollegan Angela Merkel håller däremot inte med. Hon kritiserar Macrons ”drastiska ordval” om Nato, enligt Deutsche Welle:

– Den här uppfattningen motsvarar inte min.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons