Annons

Göran Eriksson:Macrons framgångar ligger bakom Lööfs självbild

Centern har fällt Stefan Löfven och stoppat Ulf Kristersson. Att Annie Lööf då får uppdraget att lösa regeringsfrågan stämmer med Centerns EU-inspirerade självbild – som alternativ till den traditionella högern och vänstern.

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad

Annie Lööf och Emmanuel Macron.

Foto: TT och APBild 1 av 1
Efter reklamen visas:
Mellan raderna – Lööf får sondera

I ett gråkallt Stockholm ser Ulf Kristerssons statsministerposten glida ifrån honom, medan Annie Lööf – som har hans öde i sin hand – minglar och talar om framtiden i det milda Madrid.

– Jag är stolt att säga att när vi stod öga mot öga med hotet från från aggressiv nationalistisk populism – så var vi trogna våra värderingar och backade inte.

Så sa Lööf i Madrid, bara några dagar innan hennes parti skulle rösta nej till Ulf Kristersson som statsminister. Och utlösa det som Moderatledaren har kallat den värsta krisen i Alliansens historia, och större än något som hänt borgerligheten på över 40 år.

Men hade Ulf Kristersson kopplat upp sig och lyssnat på talet Annie Lööf höll i den spanska huvudstaden, så hade han inte ens behövt hoppas på att Centerpartiet skulle släppa fram honom till makten.

När Lööf talar om att Centern inte har backat för populismen syftar hon visserligen på relationen till Sverigedemokraterna i årets svenska valrörelse – men citatet skulle lika gärna kunna beskriva Centerns ställningstagande mot regeringen Kristersson.

Annons
Annons

Annie Lööf och Emmanuel Macron.

Foto: TT och APBild 1 av 1
Annie Lööf och Emmanuel Macron.
Annie Lööf och Emmanuel Macron. Foto: TT och AP

Formuleringarna från Madrid på fredagen ekade också i Annie Lööfs röstförklaring i riksdagen i onsdags:

– Centerpartiet kommer därför i dagens statsministeromröstning att rösta nej till att ge ett nationalistiskt och populistiskt parti ett avgörande och historiskt unikt inflytande.

Centern – och Liberalerna fast deras röster inte är avgörande – har nu först fällt socialdemokraten Stefan Löfvens regering, och sedan stoppat moderaten Ulf Kristerssons. Även detta står i samklang med en del slutsatser som Centerpartiet drar av den politiska utvecklingen i Europa.

Macron och En marche inspirerade bokstavligen Centerpartiets valkampanj ”Framåt”.

l Madrid träffades ett par tusen deltagare på ALDE:s kongress. Det är ett europeiskt parti som samlar i huvudsak vad vi i Sverige skulle kalla liberaler – i EU-parlamentets ALDE-grupp sitter både Centerpartiet och Liberalerna.

Och på Instagram minglar Annie Lööf i Madrid med Astrid Panosyan, en av medgrundarna till Emmanuel Macrons parti En marche. Panosyan höll enligt Centerledaren ett ”otroligt inspirerande” tal om hur Macron vill att ALDE och En marche ”ska samarbeta för att stärka liberala värderingar i hela Europa”.

Macron och En marche inspirerade bokstavligen Centerpartiets valkampanj ”Framåt”. Och även om den franske presidenten har fått svåra popularitetsproblem är valframgången för En marche fortfarande en inspirationskälla för liberaler i hela Europa.

Annons
Annons

Macron visade ju att en liberal kan klara något som många andra har misslyckats med: att besegra den framrusande högerpopulismen, i Frankrike i skepnad av Marine Le Pen.

Det är ju inte i kraft av en lika stor – väldigt långt därifrån – valsuccé som Centern håller Sverigedemokraterna långt ifrån regeringsmakten. Utan utifrån sin vågmästarposition, och hittills med framgång.

Med Centerglasögon passar det svenska valresultatet in i ett europeiskt mönster.

Macron lyckades också bli ett alternativ mellan de partier till höger och vänster som brukar ha makten. Och svenska centerpartister tycker sig nu se en liknande utveckling i värdlandet för ALDE-kongressen; i Spanien seglar det unga partiet Ciudadanos just nu fram i opinionsmätningarna.

I EU-parlamentet hoppas liberalerna efter EU-valet i maj fusionera med En marche, locka till sig nya partier och skapa en helt ny grupp som – det är förhoppningen – ska kunna bli parlamentets näst största. Super-ALDE skulle därmed skaka om maktbalansen mellan dominerande EPP (gruppen där Moderaterna är med) och S-gruppen.

Med Centerglasögon passar det svenska valresultatet – där Socialdemokrater och Moderater backar och Sverigedemokraterna växer – in i ett europeiskt mönster.

”När de traditionella partierna minskar växer nya krafter och när de traditionella politiska stridsfrågorna försvinner uppkommer en ny kamp om värderingar” skriver Centern EU-parlamentariker Fredrick Federley i en krönika i Hallands nyheter och fortsätter:

”Min övertygelse är att kampen i Europa står mellan en framtidsinriktad, hoppfull liberalism som står upp för medmänsklighet och tolerans, och en populistisk nationalism, byggd på främlingsfientlighet och misstro”.

Annons
Annons

En passionerad liberal kraft kan göra något som de skadskjutna gamla maktelefanterna inte mäktar med.

Federley är vice ordförande i ALDE och var med Annie Lööf i Madrid. Men han är också andre vice ordförande i Centern, och en central aktör inför partiets vägval i regeringsfrågan.

Att både S och M nu har misslyckats med sina sonderingar för att bilda regering, och att Annie Lööf nu har fått ta över uppdraget stämmer alltså väl överens med Centerns omvärldsanalys och självbild. En passionerad liberal kraft kan göra något som de skadskjutna gamla maktelefanterna inte mäktar med.

Den officiella utgångspunkten är nu att Annie Lööf inte i första hand eftersträvar statsministeruppdraget. Hon vill fortfarande hålla ihop Alliansen, men hitta en blocköverskridande lösning och då finns det väl i praktiken två möjligheter kvar.

Den ena är en alliansregering med stöd av Miljöpartiet – en lösning som skulle kräva att Socialdemokraterna väljer att släppa fram den. Den andra är en regering baserad på S och M, med de andra allianspartiernas stöd. Ulf Kristersson har avvisat båda.

Små partier tjänar sällan på att gå i koalition med Socialdemokraterna.

Om Annie Lööf under de närmaste dagarna – talmannen gav henne en vecka med möjlighet till förlängning – skulle tvingas överge tanken på en sammanhållen allians finns det andra möjligheter där hon själv, och kanske Liberalerna, kan överbrygga blockgränsen och låta Stefan Löfven fortsätta som statsminister.

Men förutom att det skulle stämma illa med Centerns budskap i valrörelsen, så skulle det utsätta det egna partiet för stora risker. Små partier tjänar sällan på att gå i koalition med Socialdemokraterna. Det räcker att fråga Miljöpartiet.

Frågan är då om Annie Lööf vore beredd att själv söka statsministerposten i en liten men ”centristisk” (för att tala med Macron) regering, som tolereras av både höger och vänster?

Vad betyder ”Framåt” – när allt annat har misslyckats?

Emmanuel Macrons parti En Marche pekade igår ut vägen för en koalition med vårt europeiska, liberala parti @aldeparty. Stort! Tillsammans med en stor delegation centerpartister har jag varit med på vår stora europeiska partikongress med nästan 2000 deltagare. Igår höll en av medgrundarna till En Marche, Astrid Panosyan (vit skjorta på fotot), ett otroligt inspirerande tal inför kongressen om hur Macron vill att vårt parti Alde och En marche ska samarbeta framåt för att stärka liberala värderingar i hela Europa. Jag är glad att jag fick tillfälle att dels tala inför hels kongressen om vikten av att stå stadigt i sina liberala värderingar när högerpopulistiska krafter flyttar fram positionerna, om behovet av öppenhet och medmänsklighet. Jag deltog även i ett panelsamtal om framtidens arbetsmarknad och företagande - och givetvis är dessa dagar viktiga för att knyta kontakter med mina partiledarkollegor, varav många är premiärministrar i Europa. Nu är vi lite rikare på dels ett valmanifest, förberedelser inför EU-valet till våren samt en stor portion inspiration. Liberala värderingar behövs nu mer än någonsin.
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons