Annons

Madeleine Onne ny balettchef i Helsingfors

Madeleine Onne.
Madeleine Onne. Foto: Mirka Kleemola / Imagenary Oy

I augusti 2018 tillträder Madeleine Onne sitt nya jobb som balettchef för Finska nationalbaletten i Helsingfors.

Under strecket
Publicerad

– Jag växte upp som dansare i ett stort opera- och baletthus och är både förtjust och stolt över möjligheten att återvända till ett sådant, säger Madeleine Onne i ett pressmeddelande, och syftar på sin tid som balettelev och dansare på Kungliga Operan i Stockholm.

Madeleine Onne blev förra året utsedd till chef för Houston Ballet Academy i USA, som utbildar mer än tusen dansare om året. Innan dess var hon balettchef på såväl Kungliga Operan i Stockholm som på operan i Hongkong under sex år. Sammanlagt 15 års chefserfarenhet, vilket är något som anses värdefullt när hon nu ska börja i Helsingfors.

Hon började sin karriär som dansare i Kungliga Baletten, från 1978 till 2002, då hon slutade som premiärdansös. Hon initierade även turnékompaniet Stockholm 59° North, som startades 1997 med solister från Kungliga Baletten och som under årens lopp har utvecklat samarbeten med en rad samtida koreografer.

I sitt sommarprat 2017 talade Madeleine Onne bland annat om de kulturella erfarenheterna hon fått under åren som balettchef i Hongkong.

I Helsingfors efterträder hon Kenneth Greve, och förordnandet är på fyra år.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons