Annons

Göran Eriksson:Magdalena Andersson förlänger livet på januariavtalet

Finansmarknadsminister Per Bolund (MP), finansminister Magdalena Andersson (S) och ekonomisk-politisk talespersonen Mats Persson (L) under pressträffen på valborgsmässoafton.
Finansmarknadsminister Per Bolund (MP), finansminister Magdalena Andersson (S) och ekonomisk-politisk talespersonen Mats Persson (L) under pressträffen på valborgsmässoafton. Foto: Emma-Sofia Olsson

Med ett stort stödpaketet dagen före första maj förlänger Magdalena Andersson livet på många svenska företag – och på januariavtalet som ligger till grund för regeringsmakten.

Under strecket
Publicerad

1. Varför lägger regeringen – och samarbetspartierna Centern och Liberalerna – fram det här förslaget?

Det finns förstås många sakpolitiska argument, som är precis de som partierna själva lyfter fram. ”Coronastoppet” innebär ju att många svenska företag hotas av utslagning, vilket skulle göra det betydligt svårare att starta om svensk ekonomi när viruskrisen väl börjar släppa.

Och ju fler företag som går under, desto färre arbetsplatser finns det att gå tillbaka till när krisen väl lättar – och det betyder högre arbetslöshet, och kanske framför allt högre långtidsarbetslöshet.

2. Är det arbetslöshetsargumentet som får en S-ledd regering att lägga fram förslaget?

Det är starkt bidragande, ja. Dagen före första maj ”skänker” alltså en socialdemokratisk finansminister alltså bort nästan 40 miljarder kronor till svenska företag. Något liknande har aldrig hänt förut och kommer troligen aldrig att hända igen.

V-ledaren Jonas Sjöstedt twittrade ut en kommentar, som skulle ha passat i de inställda demonstrationstågen: ”Regeringens krispolitik blir allt mer orättvis. Stora nedskärningar väntar i vård och äldreomsorg samtidigt som Wallenberg kan bli en av landets största bidragstagare.”

Annons
Annons

3. Men hur kommer arbetarrörelsen att reagera på förslaget?

Vilken som blir den breda reaktionen – och vad gräsrötterna kommer att tycka – återstår väl att se, men LO-basen Karl Petter Thorwaldsson har inga principiella invändningar. Han vill också rädda så många jobb som möjligt. Coronakrisen verkar därmed i alla fall tillfälligt ha raderat ut en del av de motsättningar mellan arbete och kapital som brukar driva LO.

4. Regeringen har under en tid hållit emot krav från oppositionen om just ett sådant här stöd. Varför?

Av flera skäl – regeringar har alltid särskilda skäl att hålla hårdare i statskassan, det finns trots allt flera samhällsintressen som måste kunna tillgodoses. Det kan också spela roll att regeringen har valt att följa en ”mildare” coronastrategi – med färre restriktioner – än många andra länder. Det är inte otänkbart att regeringen anser att det också borde betyda att det svenska näringslivet behöver mindre stöd.

Dessutom har Magdalena Andersson argumenterat för att man behöver spara pengar, för att så småningom kunna återstarta ekonomin.

5. Finns det några mer politiska skäl till att regeringen lägger fram förslaget?

Centern och Liberalerna har drivit på för ett företagsstöd, vilket som också har haft stöd av Moderaterna, Kristdemokraterna och Sverigedemokraterna – alltså en riksdagsmajoritet.

Men med den här överenskommelsen med C och L lyckas Magdalena Andersson rädda budgetsamarbetet med partierna bakom januariavtalet – som ju också är grunden för regeringen Löfvens maktinnehav.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons