Annons

Andersson: Regeringen höjer a-kassan året ut

Foto: Emma-Sofia Olsson

Regeringen och samarbetspartierna förlänger de tillfälliga reglerna runt karensavdraget. Även a-kassan ska förstärkas för de som blir arbetslösa.

Under strecket
SvD
Publicerad

Höjt tak i a-kassan även från dag 101 och förlängd ersättning från första sjukdagen. Det är några av de ekonomiska åtgärder som nu regeringen tillsammans med Centerpartiet och Liberalerna presenterar för att lindra de ekonomiska konsekvenserna av coronapandemin.

Taket i a-kassans inkomstrelaterade ersättning föreslås höjas för ersättningsdag 101 och framåt från tidigare 760 kronor till 1 000 kronor per dag.

– Det betyder att en bussförare kommer att få en betydligt bättre möjlighet att ta sig igenom den här krisen, säger finansminister Magdalena Andersson (S) på en pressträff.

Ersättningen för den första sjukdagen, som ursprungligen skulle ha gällt till och med den 31 maj, föreslås nu förlängas i fyra månader till den 30 september.

Dessutom föreslås det förlängda kravet på läkarintyg förlängas till 30 september. Detta som ett sätt att minska belastningen på vården.

Utöver det föreslås att det statliga stödet för att täcka företagens sjuklönekostnader ska förlängas så att även juni och juli omfattas.

Det ekonomiska stödet till egenföretagare som är sjuka föreslås också förlängas från 31 maj till 30 september. Kostnaden för de två åtgärderna beräknas till nio miljarder respektive 250 miljoner kronor.

De samlade kostnaderna för alla åtgärder beräknas till 14,7 miljarder kronor.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons