Annons

ProsperoBakom anonyma dörren döljer sig en ny krogpärla

Foto: Tomas Oneborg

En uppfinningsrik och prisvärd meny som tillfredsställer såväl smaklökar som miljösamvete. Prospero är en pärla där kockarna inte bara lagar maten, utan också serverar och diskar.

Under strecket
Publicerad

Inredningen är avskalad på Prospero. Lokalen är inte åt det mysiga hållet.

Foto: Tomas Oneborg
Foto: Tomas Oneborg

Inlagt och fermenterat är viktiga inslag på Prospero.

Foto: Tomas Oneborg

Prospero

Typ
Mellanklass
Kontakt
Roslagsgatan 21, tel: 076-669 67 99  

Betyg: 5 av 6

Bakom en anonym dörr en halv trappa ner från Roslagsgatan satsar Erik Wikström, David Arvidsson och Niklas Näselius på klimatsmart och närodlad mat. De tre kockarna, med erfarenhet från bland annat 19 glas och The Farm, inte bara lagar maten utan tar även emot gästerna, presenterar vinerna, serverar och plockar disk. Och de gör det med en avspänd och tillmötesgående attityd som sätter tonen för hela kvällen.

Själva lokalen är inte åt det mysiga hållet. 18 gäster ryms på de väggfasta bänkarna och skolsalsenkla stolarna och i hörnet under kapphängaren staplas kartonger med ingredienser och dryck.

Här serveras en meny med fyra rätter plus några extra smakportioner för strax under 500-lappen. Den fasta menyn är själva kärnpunkten i de här kockarnas matfilosofi. Inget ska gå till spillo, därför köper man in små kvantiteter och ändrar menyn dag för dag. En ingrediens från ena veckans meny kan komma igen nästa vecka i en annan form eller som en mellanrätt. Inlagt och fermenterat är viktiga inslag.

Menyn är uppbyggd till ett slags crescendo. Först en liten aptitretare – det kan vara ett litet salladsblad med äpplen och krusbär eller en lövtunn skiva kålrabbi med mjälla bönor i en kräm. Samtidigt serveras det ljuvligt nybakade brödet med hemkärnat smör. Efter hand ökar smakerna i intensitet, även om det ibland kan bli lite oharmoniskt, som en tomatsallad där krondillen totalt tar överhand.

Annons
Annons

Inredningen är avskalad på Prospero. Lokalen är inte åt det mysiga hållet.

Foto: Tomas Oneborg
Foto: Tomas Oneborg

Inlagt och fermenterat är viktiga inslag på Prospero.

Foto: Tomas Oneborg
1/2

Inredningen är avskalad på Prospero. Lokalen är inte åt det mysiga hållet.

Foto: Tomas Oneborg
2/2
Foto: Tomas Oneborg

En riktig fullpoängare är svampsoppan med majs och rökt, torkad och riven äggula – en umamimättad kombination som får smaklökarna att ta glädjeskutt. Den knaperstekta blommehönan med spetskål och fermenterad ramslök, liksom fläskköttet med finfin grillsmak, som vi serveras vid ett annat tillfälle, ger mersmak – vi skulle lätt kunna äta dubbel portion.

Den som är sugen på mer protein kan ta in en trio svenska ostar, vilket kan rekommenderas.

På vinlistan finns i huvudsak naturviner, oftast lätta bordsviner. Karaktären är frisk men i vissa viner blir syran och smaken av vildjäst lite väl dominant i förhållande till de mer subtila tonerna i maten.

Det bästa vinet är en Tokajer som vi får till efterrätten vid två olika besök, den är ljuvlig både till mjölksorbeten med fermenterade blåbär och till havtornsglassen med nyponkräm.

Sammantaget är vi dock riktigt nöjda. Vi lämnar trollkarlarna på Roslagsgatan både mätta och med goda miljösamveten. Vilken kombo!

Inlagt och fermenterat är viktiga inslag på Prospero.
Inlagt och fermenterat är viktiga inslag på Prospero. Foto: Tomas Oneborg
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons