Annons

Envis magsjuka på Borås förskolor

Förskolorna i Borås har drabbats av magsjuka. Arkivbild.
Förskolorna i Borås har drabbats av magsjuka. Arkivbild. Foto: Jessica Gow/TT

Sedan flera månader har förskolor i Borås försökt få stopp på den magsjuka som sprider sig – utan resultat. Nu vill förskolepersonalen att alla vårdnadshavare samarbetar för att viruset ska kunna stoppas, skriver GT.

Under strecket
TT
Publicerad

– Problemet är att det har varit väldigt intensivt under en väldigt lång tid. Det startade strax före jul och pågår fortfarande, säger Pernilla Bjerkesjö, chef för förskoleförvaltningen i Borås.

Personalen vädjar till familjerna att inte skicka tillbaka barnen till förskolan innan alla i familjen varit friska i 48 timmar.

– Vi behöver alla ta ett gemensamt ansvar för att få slut på det här. Det känns lite övermäktigt just nu, säger Pernilla Bjerkesjö.

Förskolorna har redan försökt med tätare städningar och bättre hygien för att på stopp på smittan. Enligt Pernilla Bjerkesjö har hela avdelningar ändå drabbats och flera har fått magsjukan flera gånger.

Trots att det finns ett antal förskolor i Borås där det varit magsjuka, har det i år inte registrerats fler fall än vanligt i Sverige.

– Det här året sticker inte ut som ett år där det är mer magsjuka, säger Leif Dotevall, smittskyddsläkare i beredskap på Sahlgrenska Universitetssjukhus, till TT.

Enligt Folkhälsomyndighetens har magsjukan i år till och med varit mildare än de tre senaste åren. I vecka tio ökade antal anmälningar av magsjuka något och totalt rapporterades 181 fall av Calicivirus in till myndigheten. De senaste tre åren har siffran i genomsnitt varit 208 fall.

Magsjukan smittar lätt och man ska därför inte skicka barnen till förskolan om de har diarré eller kräkningar. Först när barnen varit symptomfria i två dygn får de komma tillbaka.

– Man utsänder ofta lite virus efteråt, så det är bra att vara stabil. Virusen är ganska beständiga, så om någon har kräkts eller fått virus på fingrarna och tar i mat kan det finnas kvar på maten i flera dagar efteråt, det finns rapporter om att det funnits kvar i upp till tio dagar efteråt. Det är samma sak med dörrhandtag, säger Leif Dotevall och uppmanar till att tvätta händerna noga med tvål och vatten.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons