Annons

Majoritet av kartlagda IS-svenskar från Västsverige

I SvD:s granskning av IS-svenskarna som tillfångatagits i Syrien kommer en majoritet från Västsverige. Enligt terrorforskaren Magnus Ranstorp beror det bland annat på att det funnits en effektiv terrorrekrytering där.

Under strecket
Publicerad

Lägenhetshus i Angered, Göteborg.

Foto: Björn Larsson Rosvall/TT Bild 1 av 2

Ulf Boström, integrationspolis i Göteborg.

Foto: Thomas Johansson/TT Bild 2 av 2

Lägenhetshus i Angered, Göteborg.

Foto: Björn Larsson Rosvall/TT Bild 1 av 1
Lägenhetshus i Angered, Göteborg.
Lägenhetshus i Angered, Göteborg. Foto: Björn Larsson Rosvall/TT

Ingen vet med säkerhet hur många, och exakt vilka, av de svenskar som rest för att ansluta sig till terrorgrupper som faktiskt har överlevt.

Men genom en lista med namn och personuppgifter på gripna IS-svenskar från kurdiska myndigheter, har SvD lyckats identifiera och verifiera 13 svenska män och kvinnor som IS-medlemmar. De befinner sig i fängelse eller i läger i nordöstra Syrien.

Det som sticker ut är att nio av personerna som ingår i granskningen är från Västsverige. Något som terrorforskaren Magnus Ranstorp bland annat tror beror på att det funnits en stark terrorrekrytering där.

– Det handlar om två ingredienser i den här motorn. Dels har det funnits en effektiv rekrytering där, dels har det funnits små sociala nätverk där individer radikaliserats.

Annons
Annons

Ulf Boström, integrationspolis i Göteborg.

Foto: Thomas Johansson/TT Bild 1 av 1

Har du en stor andel av sekterna här så får du också en större andel IS-resenärer.

Han beskriver också att individer från Västsverige tidigt reste för att ansluta sig till terrorgrupper i Irak och Syrien, ibland samtidigt, och att de i sin tur lyckats övertyga personer från samma orter i Sverige att följa efter.

Sedan 2012 har ungefär 300 människor rest från Sverige för att ansluta sig till IS eller al Qaida-relaterade grupperingar.

En tredjedel av dem har varit folkbokförda i Västra götaland, enligt Försvarshögskolans rapport ”Swedish foreign fighters in Iraq and Syria”.

Ulf Boström, integrationspolis i Göteborg.
Ulf Boström, integrationspolis i Göteborg. Foto: Thomas Johansson/TT

Ulf Boström, integrationspolis i Göteborg, säger att anledningen till att majoriteten kommer från just Västsverige är att det finns, och har funnits, flest extrema religiösa grupper där.

– Det är så att ju mer det läcker, desto större är källan som det läcker ifrån. Har du en stor andel av sekterna här så får du också en större andel IS-resenärer.

I SvD:s granskning framgår också att en av de gripna männen från Borås, 28-årige Nader, bedöms vara den allra farligaste och mest hårdföra IS-svensken bland de tillfångatagna.

Peder Englund, chef för Borås säkerhetsavdelning, säger till Borås Tidning att han har förståelse för om medborgarna känner en oro.

– Men samtidigt tycker jag verkligen att boråsarna ska känna sig lugna. Säpo och polisen, vars uppgift är att lagföra, har full koll på läget. Vi inom Borås stad, som arbetar förebyggande, är också med på banan, säger han till tidningen.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons