Annons

Majoritet vill sänka skatten för äldre som jobbar

Två tusen kronor. Så mycket mindre skatt betalar många som nått 65 år och jobbar än sina yngre kollegor. Sannolikt kommer många att få ännu större skattesänkningar de närmsta åren oavsett vem som styr Sverige.

Under strecket
Publicerad
Foto: Henrik Montgomery/TT Bild 1 av 1
Foto: Henrik Montgomery/TT Bild 1 av 1
Foto: Henrik Montgomery/TT

Regeringen lovade förra hösten att helt ta bort skatteklyftan mellan löntagare och pensionärer till 2020. Klyftan uppstod när Alliansen införde sina jobbskatteavdrag för att öka svenskarnas incitament till arbete.

Så här långt har regeringen sänkt skatten för pension två gånger så att klyftan är helt avskaffad för pensioner upp till 17 000 kronor i månaden. Om de får sitta kvar har de rödgröna lovat att halvera den resterande skatteklyftan 2019 – som ska vara helt borta 2020.

Men det är inte bara pensionärerna som drar fördel av regeringens förslag. Även de som väljer att fortsätta arbeta efter 65 har fått lägre skatt som följd av att regeringen minskat skatteklyftan. Regeringen har så här långt utjämnat klyftan genom ett förhöjt grundavdrag för personer över 65 år och det har även gynnat de som fortsätter att arbeta.

Annons
Annons

Det betyder att förvärvsarbetande ålderspensionärer får avsevärt mycket mer kvar i plånboken efter skatt än de som är yngre än 65.

– Äldre som jobbar ska inte missgynnas jämfört med de med äldre som har gått i pension efter ett långt yrkesliv, säger Gösta Brunnander, pressekreterare hos finansminister Magdalena Andersson.

Enligt regeringens beräkningar betalar till exempel personer som är över 65 och tjänar 17 000 kronor i månaden drygt 2 000 kronor mindre i skatt varje månad än de som är under 65. Det beror dels på den minskade skatteklyftan, men också på den förra regeringens extra jobbskatteavdrag för pensionärer som var ett sätt att uppmuntra svenskarna att arbeta längre upp i åldrarna.

Skillnaden mellan yngre och äldre löntagare blir lägre vid högre löner – men en förvärvsarbetande ålderspensionär som tjänar 35 000 kronor i månaden betalar fortfarande en dryg tusenlapp mindre i skatt än sina yngre kollegor.

Regeringen har så här långt sänkt skatten både för pensionärer som jobbar och inte jobbar med 420 kronor för månadsinkomster om 17 000 kronor – och de flesta partier vill att båda grupper ska betala ännu mindre skatt nästa år.

Regeringen vill till exempel sänka skatten för de som tjänar 18 000 kronor med 38 kronor nästa år. Skattelättnaden ökar därefter successivt så att de som tjänar 22 000 kronor får drygt 200 kronor lägre skatt, medan de som tjänar 36 000 kronor får ytterligare 700 kronor mer kvar i plånboken nästa år än idag.

Det är alltså inte bara de som har gått i pension som gynnas av politikernas vilja att slopa skatteklyftan mellan lön och pension. Även många äldre som jobbar får mer kvar i plånboken.

Efter reklamen visas:
Det här kommer hända efter valet
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons