Annons

Det här läser Sveriges maktelit: ”Fördummande”

Vad betyder egentligen litteratur för politiker och näringslivsprofiler?

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad
Foto: TT & SvDBild 1 av 1

1 / 9

Foto: TT & SvD

SvD ställde följande frågor till ett antal svenska makthavare:

1. Vilket litterärt verk har betytt mest för dig?

2. Hur viktigt är det att politiker och makthavare inom näringsliv läser skönlitteratur?

3. Hur många böcker läser du per år och föredrar du någon speciell genre?

Annons
Annons

Annie Lööf

Foto: Henrik Montgomery/TTBild 1 av 1

2 / 9

Annie Lööf
Annie Lööf Foto: Henrik Montgomery/TT

Annie Lööf, partiledare Centerpartiet

1. ”Utvandrarna” av Vilhelm Moberg, en av de bästa böckerna som har skrivits på svenska. Föll för språket, och extra spännande med miljöbeskrivningarna av det som också är min hembygd.

2. Viktigt, både för bildning och avslappning.

3. Antalet varierar, men har alltid en bokhög på nattduksbordet och har en förkärlek för deckare. Jag läser främst vid sammanhängande ledighet som sommar och julhelgen.

Annons
Annons

Christer Gardell

Foto: Malin HoelstadBild 1 av 1

3 / 9

Christer Gardell
Christer Gardell Foto: Malin Hoelstad

Christer Gardell, storägare i ABB via aktivistfonden Cevian

1. Brealy & Myers ”Principles of corporate finance” får man nog säga är den bok som haft störst inverkan på mitt liv. Att kalla den litterärt verk är kanske något tveksamt.

2. Viktigt. Att bara läsa facklitteratur är i längden fördummande.

3. Tidigare cirka 20, men efter ipadens intåg så är jag nog nere på cirka fem. Jag är allätare förutom floskeltunga management/ledarskapsböcker som jag avskyr. Har också svårt för översatta böcker.

Annons
Annons

Barbara Bergström

Foto: Malin HoelstadBild 1 av 1

4 / 9

Barbara Bergström
Barbara Bergström Foto: Malin Hoelstad

Barbara Bergström, grundare av Internationella Engelska skolan

1. Den som gått djupast är ”The Tibetan book of living and dying”, av Sogyal Rinpoche, utgiven 1992. Den har hjälpt mig att bli mindre fokuserad på mig själv, och breddat min förmåga till ”compassion”.

2. I ledarroller är det viktig att bredda sina referensramar – och också ibland att rensa hjärnan. Men för min del leder det till populärvetenskap, inte skönlitteratur.

3. Jag har alltid minst en bok under läsning, på områdena natur och vetenskap, så det blir väl ett 50-tal om året. Bill Bryson är min favorit, men just nu läser jag ”The evolution of beauty” av Richard O Prum – en fantastisk bok om hur val av partner går till, hos djur såvsom människor, med tillämpning av förbisedda iakttagelser hos Darwin.

Annons
Annons

Ulf Kristersson

Foto: Johan Nilsson/TTBild 1 av 1

5 / 9

Ulf Kristersson
Ulf Kristersson Foto: Johan Nilsson/TT

Ulf Kristersson, partiledare Moderaterna

1. Svårt att säga, men ens ungdoms favoriter brukar ju ge avtryck. Jag vill nämna Gabriel García Márquez ”Kärlek i kolerans tid” och Evelyn Waughs ”Brideshead revisited”.

2. Det får var och en nog själv avgöra, men för mig är det mycket viktigt.

3. Är rädd att jag köper fler än jag hinner läsa. Men cirka en i månaden utöver rena fackböcker. Mest svenska romaner, hyggligt många biografier. Nu senast Maciej Zarembas ”Huset med de två tornen”.

Annons
Annons

Isabella Lövin

Foto: Tomas OneborgBild 1 av 1

6 / 9

Isabella Lövin
Isabella Lövin Foto: Tomas Oneborg

Isabella Lövin, språkrör Miljöpartiet

1. Det går inte att gradera. Många böcker har varit omvälvande i olika perioder i livet. Strindbergs ”Inferno” väckte mycket hos mig under en period när jag var ung och skulle välja bana i livet.

2. Det är viktigt för alla att läsa. Det är ett oöverträffat sätt att möta öden, och förstå sammanhang och historia över kulturella och geografiska gränser.

3. Jag läser kanske en bok i månaden numera. Gärna naturvetenskap, politik eller filosofi. Gillar skönlitteratur med klangbotten i det.

Annons
Annons

Lars-Johan Jarnheimer

Foto: Ingvar KarmhedBild 1 av 2

Jonas Sjöstedt

Foto: Hanna Franzén/TTBild 2 av 2

7 / 9

Lars-Johan Jarnheimer
Lars-Johan Jarnheimer Foto: Ingvar Karmhed

Lars-Johan Jarnheimer, ordförande för Ikeas moderbolag, Inka Holding

1. Svårt att säga, beror på vart i livet man befinner sig. Har inte någon specifik bok som satt avtryck. En av dem som har haft mesta påverkan i min yrkesbana och ofta fungerat som "uppslagsbok", är Philip Kotlers bibel om marknadsföring, ”Market management”.

2. Jag tycker det är lika viktigt för oss alla – oavsett ålder och yrkesgrupp. Inte minst för de yngre!

3. Det blir några tusen sidor styrelsematerial per år för min del, så blir det i dessa governance-tider. Men får jag en stund över blir det historiska skildringar eller någon självbiografi – sådant berikar!

Jonas Sjöstedt
Jonas Sjöstedt Foto: Hanna Franzén/TT

Jonas Sjöstedt, partiledare Vänsterpartiet

1. ”Under polstjärnan” av Väinö Linna. Stor litteratur som också öppnade mina ögon för Finlands dramatiska historia och var en del av mitt politiska uppvaknande.

2. Skönlitteraturen ger en unik spegling av samtiden och mänskliga relationer. Så att ta till sig kulturens bild av den tid man verkar i är att förstå den bättre. Men sen gäller det att hinna också.

3. Tyvärr tvingas man som partiledare läsa alldeles för mycket politiska underlag och nyheter och alldeles för lite av det man skulle önska. Så att-läsa-högen växer sig större och större. Den vanligaste skönlitterära läsningen i dag är för mina barn.

Annons
Annons

Ingrid Bonde

Foto: Daniella BacklundBild 1 av 1

8 / 9

Ingrid Bonde
Ingrid Bonde Foto: Daniella Backlund

Ingrid Bonde, styrelseproffs, sitter i Danske Banks styrelse. Tidigare generaldirektör för Finansinspektionen i Sverige

1. Jag har läst så många bra böcker sedan jag började sluka dem i tidiga tonår, så jag kan inte välja. Och det har varierat mellan olika faser i livet.

2. Skönlitteratur möjliggör att sätta sig in i andra människors perspektiv, känslor och tankar. Det tror jag är nyttigt för oss alla, men framför allt om man har med andra människor att göra.

3. Två till tre i månaden, så min bokhylla växer ständigt. En bra bok som genom sin berättelse hjälper mig att bättre förstå en tidsperiod, en annan kultur eller en annan geografi är det bästa som finns.

Annons
Annons

Peter Borsos

Foto: Jeanette HägglundBild 1 av 1

9 / 9

Peter Borsos
Peter Borsos Foto: Jeanette Hägglund

Peter Borsos, senior vice president, Telias kommunikationsdirektör och ordförande i Division X

1. Anton Tjechovs ”Damen med hunden”. Helt enkelt för att min mor fick mig att läsa den som tonåring och det var första gången jag förstod att böcker handlade lika mycket hur man skriver som själva handlingen. Kan dock inte säga att jag tyckte den var särskilt bra när jag läste den som tonåring.

2. Är ju förstås viktigt, eftersom det är en del av samhället och hela dess utveckling. Det ger också avkoppling från i allmänhet för mycket powerpoint-material.

3. Läser säkert tjugotalet böcker, numera mest på Ipaden, och föredrar i dag inte alls Anton Tjechov längre utan mer lättlästa deckare och biografier. Önskar sannolikt som många andra att man hade mer tid att läsa mer böcker, men tyvärr läser jag mest arbetsmaterial. Enda fördelen med det är att det finns många böcker kvar att läsa.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons