Annons

Maktkamp i MP: ”Skulle ge tryggare medlemmar”

Det blir en maktkamp på MP-kongressen nästa helg om vem som ska ta över den mäktiga posten som partisekreterare. Valberedningens förslag utmanas av Malmös kommunalråd som nu fått stöd från det viktiga Skånedistriktet.

– Partiet kan inte bara vara en megafon åt regeringen, säger MP:s Kami Petersen.

Under strecket
Publicerad

Isabella Lövin, Emma Nohrén och Per Bolund.

Foto: Jonas Ekströmer/TT Bild 1 av 1

Isabella Lövin, Emma Nohrén och Per Bolund.

Foto: Jonas Ekströmer/TT Bild 1 av 1
Isabella Lövin, Emma Nohrén och Per Bolund.
Isabella Lövin, Emma Nohrén och Per Bolund. Foto: Jonas Ekströmer/TT

Valberedningen vill se att Emma Nohrén, 39, väljs som ny partisekreterare för Miljöpartiet. Hon beskrivs stå nära språkröret Isabella Lövin, bland annat delar de intresse för havs- och fiskefrågor. Hon är i grunden marinbiolog.

Emma Nohrén har suttit en mandatperiod i riksdagen och varit kommun- och regionpolitiker.

”Samtidigt som vi i regering de kommande åren måste genomdriva politik för omställning, klimatledarskap och medmänsklighet måste vi återvinna förtroende i hela landet”, skriver Emma Nohrén i sin presentation i kongressprogrammet.

Valet av partisekreterare beskrivs som mycket viktigt av personer inom MP som SvD talar med. Förra mandatperioden avlöste skandaler och problem varandra och mycket av detta landade på partisekreterarens bord. Emma Nohrén beskrivs som partiledningens kandidat.

Annons
Annons

Det krävs att man klarar av att ha en självständig politikutveckling.

Men hon utmanas av Märta Stenevi, 43 år, gruppledare för MP i Malmö, som har en annan ingång.

På onsdagskvällen tog det inflytelserika Skånedistriktet beslut om att stödja Stenevi på kongressen nästa helg. Hon har redan fått stöd från Grön ungdom och från Kronobergs distrikt.

”Får jag ert förtroende kommer min huvudsakliga plats inte vara i Stockholm, utan ute i lokalavdelningar och distrikt. För att kampanja med er, diskutera politik med er, förstå vilka utmaningar ni ser - och låta det mynna ut i en valrörelse som håller ihop.

Hon poängterar att rörelsen måste vara bas för regerandet, och ”inte tvärtom”.

”Att gå in i regering för första gången var en skakig resa. Vår uppgift nu är att fortsätta vara ett regeringsparti att räkna med och samtidigt bygga upp vår rörelse igen. För att klara det måste den nationella politiken och våra representanter vara djupt förankrade i hela landet, från norr till söder, från landsbygd såväl till stad”, skriver hon.

Jag tror att medlemmarna skulle känna sig tryggare med henne om att man skulle få ut ett värde av medlemskap.

Kami Petersen, talesperson för den skånska kongressdelegationen, menar att Märta Stenevi är en engagerande person och en rak ledare.

– Vi upplever att medlemmarna efterlyser en partisekreterare som kan omvandla medlemmars politiska engagemang till en bred självsäker grön rörelse inför nästa val, säger han.

– Partiet kan inte bara vara en megafon åt regeringen, det krävs att man klarar av att ha en självständig politikutveckling. Det som skiljer ut Märta är att hon har en väldigt stark integritet. Jag tror att medlemmarna känner att hon kommer att ta tillvara deras intresse så att de känner att de kan vara med och påverka.

Så vad är skillnaden mot partistyrelsens kandidat?

– Jag tror att medlemmarna skulle känna sig tryggare med henne om att man skulle få ut ett värde av medlemskap och visa att partiet inte bara är ett regeringsparti utan också ett visionärt grönt parti. Jag tror att hon har en god chans, säger Kami Petersen.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons