Annons

Malaria hotar Europa – förändrat klimat driver på

Malaria är den sjukdom som väntas öka mest till följd av klimatförändringarna.
Malaria är den sjukdom som väntas öka mest till följd av klimatförändringarna. Foto: Jerome Delay/AP

Sjukdomen ökar snabbt – och klimatförändringarna eldar på. Malaria håller på explodera och kan på sikt även drabba Europa. Samtidigt presenterades få nya idéer för att hantera dem på FN:s klimatmöte.

SvD har besökt en by i Afrika där nära 80 procent insjuknar i malaria varje år.

Under strecket
Publicerad

25-åriga Alphonsine Kubwimana har återigen drabbats av malaria.

Foto: Gunilla von Hall Bild 1 av 3

Världens första malariavaccin har i år rullats ut i Kenya, Ghana, och Malawi.

Foto: Joseph Odour/AP Bild 2 av 3

Emmanuel Shamaragwe är chef för sjukstugan i byn.

Foto: Gunilla von Hall Bild 3 av 3

BUSORO Hon kan knappt stå på benen. Kroppen värker. Orden kommer i små viskningar och blicken är matt och febrig där hon sitter på en träbänk i hettan.

– Det började i torsdags. Jag blev otroligt trött och började må illa. Nu har det blivit dags igen tänkte jag.

Alphonsine Kubwimana är 25 år men har redan tappat räkningen på hur många gånger hon har drabbats av malaria. Minst fyra gånger om året, konstaterar hon. Det blir hundra gånger utslaget på hennes unga liv. Nu har hon återigen drabbats, och just fått sin diagnos av sjuksköterskan Marie-Grace.

Vi träffas i en enkel sjukstuga omgiven av bananfält och blomkålsodlingar vid vägs ände i hjärtat av Afrika. Närmaste stad är Busoro i Nyanza-distriktet i södra Rwanda. I området bor drygt 40 000 människor – varav närmare 80 procent insjuknar i malaria varje år. Detta är ett av de värst malariadrabbade områdena i det centralafrikanska landet.

Malaria är den sjukdom som väntas öka mest till följd av klimatförändringarna.

De malariasjuka tar sig hit till sjukstugan på gropiga lervägar under stekande sol eller hällande regn under regnperioderna. Här finns tio sjuksköterskor som snabbt gör malariatester och kontrollerar i mikroskop att det är malariaparasiter innan de ger medicin mot den dödliga sjukdomen.

Annons
Annons

25-åriga Alphonsine Kubwimana har återigen drabbats av malaria.

Foto: Gunilla von Hall Bild 1 av 1
25-åriga Alphonsine Kubwimana har återigen drabbats av malaria.
25-åriga Alphonsine Kubwimana har återigen drabbats av malaria. Foto: Gunilla von Hall

Alphonsine har just fått sin första dos med fyra tabletter, vilket ska upprepas var åttonde timme under tre dagar. Denna gång är det särskilt viktigt att hon fullföljer behandlingen eftersom hon har fått den värsta formen av malaria – plasmodium falsiperum, eller hjärnmalaria – som dödar upp till en halv miljon människor varje år.

Nu befaras att det kan bli ännu värre – både i denna lilla by mitt i Afrika och i övriga världen. Malaria är den sjukdom som väntas öka mest till följd av klimatförändringarna. Forskare varnar för att miljoner människor kan drabbas, och hela samhällen slås ut, när jorden blir varmare och regnperioderna mer extrema. Framför allt i Afrika, som har 90 procent av alla dödsfall i malaria.

– Temperaturen här i Rwanda har stigit med två grader på 30 år. Nu har vi malaria i hela landet, även över 1 500 meter höjd. Förut fanns det bara i halva landet på lägre höjd, säger Emmanuel Hakazimana, chef för malariaprogrammet vid Rwandas biomedicinska centrum, till SvD.

På sikt skulle även Europa och Norden kunna drabbas av malaria.

– Detta är extremt oroande. På 1980-talet hade vi runt 200 000 fall av vanlig malaria, i dag har vi runt fyra miljoner. Vi bävar för många fler fall i spåren av klimatförändringarna, vilket skulle slå hårt mot ekonomin och hela samhället. Andra länder på kontinenten är lika utsatta.

Annons
Annons

Världens första malariavaccin har i år rullats ut i Kenya, Ghana, och Malawi.

Foto: Joseph Odour/AP Bild 1 av 2

Emmanuel Shamaragwe är chef för sjukstugan i byn.

Foto: Gunilla von Hall Bild 2 av 2
Världens första malariavaccin har i år rullats ut i Kenya, Ghana, och Malawi.
Världens första malariavaccin har i år rullats ut i Kenya, Ghana, och Malawi. Foto: Joseph Odour/AP

En färsk studie publicerad i The Lancet varnar för en ökning av malaria i främst Östafrika. Vid 28 graders värme är risken för malaria som störst. ”I Östafrikas högland är genomsnittstemperaturerna kallare, men när klimatet blir varmare kommer risken för malaria att öka”, enligt studien.

En annan rapport, publicerad i tidskriften Science, fastslår att miljontals människor som i dag lever på över 1 200 meters höjd i Afrika och Sydamerika lever på platser som kommer att bli malariafästen när jorden blir varmare. En annan studie av Debre Zeit-regionen i Etiopien har gått ännu längre och räknat sjukfall. Ifall medeltemperaturen ökar med en grad kommer ytterligare tre miljoner barn att få malaria varje år, uppges det.

Redan nu märks trenden i länder som Uganda och Burundi som i år drabbats av massiva utbrott av malaria som anses bero på klimatförändringarna. På sikt skulle även Europa och Norden kunna drabbas av malaria.

Emmanuel Shamaragwe är chef för sjukstugan i byn.
Emmanuel Shamaragwe är chef för sjukstugan i byn. Foto: Gunilla von Hall
Annons
Annons

Här i den lilla byn i södra Rwanda, omgiven av träskmarker, ser man helt klart en ökning på grund av klimatet. Det säger Emmanuel Shamaragwe som är chef för sjukstugan.

– Vi märker att klimatförändringarna ger mer malaria. Hettan har blivit värre och regnperioderna mera intensiva, säger han.

– Sedan stagnerar vattnet och det blir en explosion av kläckta myggor och malariaparasiter när värmen slår till. Följden blir fler malariafall. I december förra året var 81 procent av alla våra sjukfall malaria.

Nu måste bättre strategier utvecklas, med impregnerade myggnät och mer besprutning mot malariamyggorna.

Vi kan inte planera framåt. Plötsligt blir vi sjuka i malaria och då är allt utslaget.

– Men vi märker tyvärr att myggorna har utvecklat nya beteenden och nu biter utomhus i stället för inomhus. De har också utvecklat viss resistens mot dagens myggmedel. Vi är väldigt oroliga för framtiden, säger han.

Alphonsine, som sitter på träbänken och huttrar under sin roströda sjal, är orolig för hur familjen ska klara sig med återkommande malaria. Barnen, fyra och tre år, har redan haft malaria otaliga gånger. Hennes man, som jobbar på blomkålsfälten, insjuknar också i malaria tre–fyra gånger varje år. Då försvinner familjens inkomst under flera veckor och dessutom kostar medicinerna pengar.

– Vår ekonomi kollapsar varenda gång min man blir sjuk. Vi kan inte planera framåt. Plötsligt blir vi sjuka i malaria och då är allt utslaget, säger hon.

– Fast jag orkar inte tänka på det nu. Jag vill bara sova. Måtte malariatabletterna verka snart.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons