Annons

Malin Ekman blir SvD:s korrespondent i New York

Det är nytändningen som lockar. Malin Ekman är medieskribent och en profil för många SvD-läsare. Nu står hon inför en helt ny utmaning: att bli Svenska Dagbladets nästa korrespondent i New York.

Under strecket
Publicerad

Malin Ekman blir SvD:s korrespondent i New York.

Foto: Malin HoelstadBild 1 av 2

Malin Ekman ser mest fram emot valbevakningen inför nästa presidentval i USA.

Foto: Malin HoelstadBild 2 av 2

Malin Ekman blir SvD:s korrespondent i New York.

Foto: Malin HoelstadBild 1 av 1
Malin Ekman blir SvD:s korrespondent i New York.
Malin Ekman blir SvD:s korrespondent i New York. Foto: Malin Hoelstad

Säg USA och de flesta svenskar har en åsikt. Om politiken, kulturen, sjukvården eller användandet av droger – för att inte säga Donald Trump. Till och med människor som aldrig varit där känner ofta att de kan landet.

– Ja, alla är verkligen USA-experter. Det är roligt, för det gör att det kommer att finnas ett intresse för det jag skriver. Men det ökar också pressen, säger Malin Ekman som alltså flyttar tvärs över Atlanten efter sommaren för att arbeta för Svenska Dagbladet.

För henne blir det ett slags återvändande. 2010-2011 frilansade Malin Ekman från New York. Nu blir det samma stad, men med en fast hemmaredaktion.

Som journalist drivs jag av att försöka förstå, och att inte ta det givna för givet.

– Jag älskar New York. Staden står för en blandning av de områden som jag har bevakat i min journalistik, medier, människor, kultur, tech-frågor. Det som blir nytt för mig är den amerikanska politiken, men det ska bli kul att få känna sig som en nybörjare igen, det blir en nytändning som jag ser fram emot.

Annons
Annons

Malin Ekman ser mest fram emot valbevakningen inför nästa presidentval i USA.

Foto: Malin HoelstadBild 1 av 1

Hon tycker ändå att det är lite skönt att det är fem månader kvar. Det ger gott om tid att läsa in sig och sätta sig in i alla aktuella frågor – och det kommer att bli en jättebeställning av böcker på nätet framöver.

Du kan New York, men hur mycket har du varit i övriga USA?

Jag har inte rest runt så mycket, ännu. Men jag har varit i olika delar av Florida, Boston och Providence på östkusten, i Los Angeles och San Francisco på västkusten och i Austin, Texas. Så jag har varit i några av de större städerna.

Det är enbart demokratiska metropoler, Donald Trumps USA återstår.

– Det är jag fullt medveten om och jag är angelägen om att åka till republikanska fästen också. Som journalist drivs jag av att försöka förstå, och att inte ta det givna för givet. Jag har alltid pratat mycket med källor i min roll som medieanalytiker, och det är en vana jag kommer att ta med mig och jag kommer att försöka hålla mig borta från att göra rena re-writes av andras artiklar.

Malin Ekman ser mest fram emot valbevakningen inför nästa presidentval i USA.
Malin Ekman ser mest fram emot valbevakningen inför nästa presidentval i USA. Foto: Malin Hoelstad

Här i Europa skrivs det ju mycket negativt om Trump – hur ser du på honom?

– Trump är en spännande figur. När jag bodde i USA så skämtades det mycket om honom och det talades om att han funderade på att ställa upp i presidentvalet. Han sågs som något slags Bert Karlsson-figur.

Annons
Annons

– Men medierna underskattade de strömningar som gjorde att han blev vald, och det är en lärdom. Men till nästa gång tror jag att medierna förlorat sin oskuld och kommer att bli bättre på att spegla väljarna och inte bara valet och det politiska spelet

Jag intervjuade David Carr en gång, New York Times förre mediereporter, och han sa att jag var en piraya.

Det har hänt att intervjupersoner underskattat Malin Ekman. Antagit att bara för att hon är en ung (31 år) och ganska späd kvinna, så är hon ingen ”riktig journalist”, som hon själv uttrycker det. Kontrasten mellan vad intervjupersonerna (läs manliga makthavare) har antagit, och det som sedan tryckts i tidningen har varit så stor att vissa har hotat med stämningar. Själv säger Malin Ekman att hon är ihärdig, eller som en väninna beskrev henne ”en järnhand i en lovikkavante”.

– Jag älskar att intervjua. Det har alltid varit en röd tråd i min journalistik, och då ger jag mig inte innan jag verkligen kommer nära intervjupersonen. Jag intervjuade David Carr en gång, New York Times förre mediereporter, och han sa att jag var en piraya, skrattar Malin Ekman och säger att hon valde att se det som en komplimang.

Vad ser du mest fram emot?

– Valbevakningen inför nästa presidentval. Det ska bli superkul och jag är väldigt ödmjuk inför uppdraget. Det är ett fint förtroende jag har fått och det är extra kul att det är just Svenska Dagbladet. Det var min första arbetsplats efter journalistutbildningen för 10 år sedan, och tidningen har alltid legat mig varmt om hjärtat.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons