Annons

Janerik Larsson:Malin Siwes sanningar om välfärdsstaten

Förskolebarn på promenad
Förskolebarn på promenad Foto: Fredrik Sandberg

En gång för nu bra länge sedan fanns det en föreställning om att den svenska ”välfärdsstaten” var välskött och effektiv. Att den föreställningen kanske i viss mån finns kvar beror nog på att det finns få journalister som Malin Siwe. Hon har genom åren skrivit vassa och träffsäkra rapporter från det urartade välfärdssamhället vars byråkrater ägnar sig åt så mycket annat än vad de borde.

Under strecket
Publicerad

Hon har skrivit krönikor i en rad tidningar men just nu kan man läsa henne i Fokus och på Expressens ledarsida.

I dagens Expressen har hon en mycket upprörande rapport. Hade den inte varit sann skulle man tro att det var en uppfinning av en satiriker med syfte att omyndigförklara alla landets kvinnor:

I fjol gav den nya Jämställdhetsmyndigheten, som ligger i Göteborg, organisationen Mensen, som ligger i Göteborg, mer än en halv miljon kronor för att skapa en ”menscertifiering av arbetsplatser”.

Siwe kommenterar:

För en gammaldags jämställdhetsivrare är synen på kvinnan som ett bräckligt käril, som inte kan hantera sin mens själv, som hämtad från tiden före den allmänna rösträtten.

Hon fortsätter:

Kommuner och statliga myndigheter är allt för lätta byten för organisationer som vill utbilda och diplomera och certifiera i sina hjärtefrågor, vilket ger goda inkomster.

60 kommuner och fyra regioner betalar årsavgifter för att få kalla sig ”Fairtrade City”. De små, med färre än 10 000 invånare pröjsar 5 000 kronor om året. De stora får mängdrabatt och betalar 25 000 kronor.

Annons
Annons

Det är struntpengar. Men likafullt en meningslös utgift, som kostar en del administrativ arbetstid.

Exemplen är många och förskräckande:

RFSL ger utbildningar som resulterar i HBTQ-certifikat, i fjol kunde över 400 arbetsplatser skryta med godkännandet.  Det gör många inom offentlig sektor, ofta verksamheter som vänder sig till ungdomar liksom sjukvårdsavdelningar. Dessutom har hela länsstyrelsen i Gävleborg ansett det värt pengarna.

I Fokus skriver hon om det politiska trolleriet kring bristen på förskolelärare. Genom att säga att man vill något tycks politiker tro att de faktiskt åstadkommer något.

Det råder stor brist på förskolelärare. Men den politiska retoriken lever sitt eget liv....

Siwe:

Det tycks som om våra ledande politiker inte har läget klart för sig. Annars skulle de knappast ha föreslagit »rätt till obligatorisk förskola« för nyanlända barn från tre år, minst 15 timmar i veckan.

Partierna bakom januariöverenskommelsen (jök), men också Moderaterna, vurmar för detta. Och visst vore det bra om alla barn tidigt fick hjälp att utveckla en rik svenska. Men risken är att den stundtals risiga verksamheten i dag blir ännu sämre när ett antal tusen barn till ska inrymmas.

2016 fanns det 3 800 barn mellan tre och fem år med föräldrar som kommit till Sverige de senaste fyra åren som inte gick i förskola. Bara för att ge dem en gedigen svenskinlärning genom sånger, ramsor, sagor och språklekar krävs åtminstone 400 förskollärare – de där som inte finns.

Skulle obligatoriet utsträckas till alla 3–5-åringar handlar det om bortåt 20 000 barn.

Siwe:

Så vad ska staten göra? Ingenting vad det gäller förskoledeltagandet.

Staten måste koncentrera sig på det långsiktigt väsentligaste: att göra om lärarutbildningarna i grunden. Se till att betoningen ligger på praktisk klassrumskunskap och dra ner på lärandeteorier. Höja intagningskraven och ha höga krav på studenterna som tagits in.

De kommuner som känner att de mäktar med att ta emot fler barn utan att sänka kvaliteten kan försöka övertala föräldrarna, kanske locka med plats på förskolor med många svensksvenska barn och personal. Ett tvång riskerar bara ont värre. Och tulipanarosor finns inte.

Sannolikheten att så sker är nog mycket liten.

Under tiden fortsätter medborgarnas insikter om den icke-fungerande välfärdsstaten att växa. En del på grund av de läser Siwe, en del därför att verkligheten räcker för att övertyga dem.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons