Annons

Teresa Küchler:Maltas ledare fick förödmjukande demokratilektion

Kraven på Maltas premiärminister Joseph Muscats avgång växer.
Kraven på Maltas premiärminister Joseph Muscats avgång växer. Foto: TT NYHETSBYRÅN

Maltas ledare Joseph Muscat fick en svidande lektion i demokrati på toppmötet i Bryssel. Kraven på Muscats avgång växer, efter uppgifterna om att några av hans medarbetare kan vara inblandade i mordet på journalisten Daphne Caruana Galizia.

Under strecket
Publicerad

Joseph Muscat i Bryssel.

Foto: Yves Herman/APBild 1 av 2

Protester mot Muscat i Maltas huvudstad Valletta.

Foto: Rene Rossignaud/APBild 2 av 2

BRYSSEL Regeringskalabaliken i Malta, ön som är EU:s minsta medlemsland men i dag dess kanske största huvudvärk, var inte en officiell punkt på dagordningen under EU-toppmötet som inleddes på torsdagen.

Men Maltas premiärminister Joseph Muscat spelade ändå ofrivilligt huvudrollen som elefanten i mötesrummet. Hans socialdemokratiska regering svajar ordentligt efter att hans förre stabschef och två ministrar dragits in i utredningen av mordet på journalisten Daphne Galizia Caruana, som var känd för sina avslöjanden om korruption och skatteflykt bland Maltas politiska och ekonomiska elit.

Kraven på Muscats avgång har duggat tätt, och misstanken har också luftats om att premiärministern och hans entourage har fingrarna i polisutredningen. EU-parlamentet krävde på torsdagen premiärministerns omedelbara avgång.

Joseph Muscat själv gjorde på EU-toppmötet allt han kunde för att undgå frågor om mordet. Han stannade inte som de andra ledarna till och pratade med journalister i VIP-entrén på toppmötet. Han höll inga presskonferenser.

Annons
Annons

Joseph Muscat i Bryssel.

Foto: Yves Herman/APBild 1 av 1
Joseph Muscat i Bryssel.
Joseph Muscat i Bryssel. Foto: Yves Herman/AP

På senare år har EU-institutionerna och enskilda EU-länder upprepade gånger kritiserat Ungern, Polen och Rumänien för vad man sett som demokratiska brister i dessa länder, som exempelvis den utbredda korruptionen och att rättsväsendet inte varit politiskt oberoende.

Men sedan det blivit känt att det kan löpa trådar mellan de misstänkta mördarna på skjutjärnsreportern och den högsta makten i Valletta har ljuset istället satts på demokratibristerna i Malta.

Både den förre stabschefen och ministrarna som förhörts om mordet nekar till alla anklagelser, men Joseph Muscat har ändå meddelat att han avgår i januari. Till dess ska han dock ha uppsikt över mordutredningen.

Det är för sent, menar hans kritiker.

– För oss är det en stor skandal att premiärministern fortfarande sitter kvar, sade tysken Manfred Weber, ledaren för den stora högergruppen i EU-parlamentet lite längre bort i Bryssel.

Inte så konstigt kanske, att en högerpolitiker i EU-parlamentet tar till med brösttoner mot en socialdemokratisk regeringschef. Just Manfred Weber har däremot hållit den hårt kritiserade ungerske ledaren Victor Orbán, som tillhör Webers politiska högerfamilj, under armarna.

På samma sätt har EU-parlamentets socialdemokrater varit mer försiktiga i sin kritik av länder med S-styre, som Rumänien. Att EU-parlamentet skäller längs med partilinjerna är alltså kutym.

Annons
Annons

Protester mot Muscat i Maltas huvudstad Valletta.

Foto: Rene Rossignaud/APBild 1 av 1
Protester mot Muscat i Maltas huvudstad Valletta.
Protester mot Muscat i Maltas huvudstad Valletta. Foto: Rene Rossignaud/AP

Det skulle svida långt värre för Muscat om Stefan Löfven, Spaniens Pedro Sánchez, Danmarks Mette Frederiksen och andra ledare inom Europas stora ”S-familj” i egenskap av politiska bröder och systrar bad deras maltesiske familjemedlem att avgå.

I stället var det Nederländernas premiärminister Mark Rutte, som är liberal, som under möteskvällen tog sin maltesiska kollega åt sidan och underströk vikten av att polisutredningen på Daphne Caruana Galizia och premiärministerns arbete är strikt åtskilda.

– Han (Muscat) försäkrade att så var fallet, och jag kommer att hålla ett öga på detta så mycket jag kan, redogjorde Rutte för pressen efter samtalet.

Det är stort ändå: en premiärminister i ett EU-land undervisar en annan om de mest grundläggande principerna i en rättstat – att regeringen inte får lägga sig i en pågående polisutredning – på bebisnivå. En formidabel förödmjukelse.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons