Annons

Mamma Clea: Kan oroa mig för att det liknar missbruk

Ångest och abstinens om telefonen beslagtas. Sociala medier straffar frånvaro på ett känslomässigt plan eftersom användandet triggar hjärnans belöningssystem.

– Ungdomar kan naturligtvis bli helt fångade i att uppdatera olika forum, vilket kan leda till stress och i vissa fall till missbruk, säger Margareta Bohlin, docent vid Göteborgs universitet.

Under strecket
Publicerad

Alice lägger till filter när hon snappar en bild på sin mamma.

Foto: Tomas OneborgBild 1 av 3

Clea med dottern Alice.

Foto: Tomas OneborgBild 2 av 3

Alice med sin tilltufsade mobiltelefon.

Foto: Tomas Oneborg Bild 3 av 3

Alice lägger till filter när hon snappar en bild på sin mamma.

Foto: Tomas OneborgBild 1 av 1
Alice lägger till filter när hon snappar en bild på sin mamma.
Alice lägger till filter när hon snappar en bild på sin mamma. Foto: Tomas Oneborg

– Som mamma kan jag oroa mig för att det liknar ett missbruk. Det är ju belöningssystem hela vägen. Samla dagar på Snapchat, samla likes på Insta, säger Clea Rodziewicz, vars dotter Alice, 12, lever en stor del av sitt liv på sociala medier.

– Alice ser det definitivt inte som ett beroende, det vet jag för vi har pratat om det, hon ser det mer som en självklar del av hennes umgänge.

Margareta Bohlin, docent vid psykologiska institutionen, Göteborgs universitet, studerar ungdomars användande av sociala medier.

– De kan naturligtvis bli helt fångade i att uppdatera en massa olika forum, vilket kan leda till stress och i vissa fall till missbruk.

Föräldrar är digitala immigranter medan ungdomar är digitalt infödda.

Samtidigt kan generationsgapet leda till överdriven oro:

Annons
Annons

– Föräldrar är digitala immigranter medan ungdomar är digitalt infödda. Det finns en tendens att de vuxna ser sociala medier som ett större hot än de unga gör.

När det gäller risken för missbruk ser Margareta Bohlin stora skillnader mellan dataspel och sociala medier.

– Till skillnad mot en stationär dator tillåter mobilen annat socialt umgänge, just för att den är mobil och inte binder ungdomen till hemmet. Man ser ju tjejer som sitter på en gräsmatta och använder sociala medier för att bjuda in vänner. Gränserna mellan digital samvaro och fysisk samvaro tenderar att suddas ut.

Möjligheten att träffa helt nya vänner online – som Alice har gjort – är ännu en positiv del av sociala medier.

Ungdomarna rankade Instagram följt av Snapchat som mest skadligt.

De negativa konsekvenserna är många ungdomar medvetna om, i alla fall enligt en brittisk undersökning från Royal Society for Public Health, RSPH, en politiskt oberoende organisation som utbildar i hälsofrågor.

I undersökningen, som genomfördes 2017, frågade de tonåringar hur olika plattformar påverkade dem. Exempelvis om sociala medier bidrog till sömnsvårigheter, ensamhet och ångest – vilket de gjorde i olika utsträckning. Ungdomarna rankade Instagram följt av Snapchat som mest skadligt.

De som deltog i studien sade också att sociala medier hade sina fördelar, bland annat att de får känslomässigt stöd genom sina nätverk.

Att ta ifrån mig mobilen gör mer ont än att ge mig utegångsförbud.

Trots att det finns positiva konsekvenser känner många föräldrar, däribland Clea Rodziewicz, lätt igen beteenden som tillhör de officiella symptomen för beroende – exempelvis abstinens. Och dottern är väl medveten om att hon mår dåligt när hon inte får vara uppkopplad.

Annons
Annons

Clea med dottern Alice.

Foto: Tomas OneborgBild 1 av 2

Alice med sin tilltufsade mobiltelefon.

Foto: Tomas Oneborg Bild 2 av 2

– Att ta ifrån mig mobilen gör mer ont än att ge mig utegångsförbud, säger Alice.

– Din största panik när vi åker till landet är att vi inte har wifi, säger Clea Rodziewicz kärleksfullt till sin dotter.

Trots skärmtidsbråk är hon glad att familjen kan prata om sociala medier, och att tonen för det mesta är god.

1/2

Clea med dottern Alice.

Foto: Tomas Oneborg
2/2

Alice med sin tilltufsade mobiltelefon.

Foto: Tomas Oneborg

Sociala medier får inte ta över från andra intressen, betonar Rodziewicz. Att en aktivitet går ut över andra delar av livet är ett av symptomen på beroende (se faktaruta nedan), men i Alices fall har hon ersatt fotbollen med att gå till ett klättercentrum.

Mobilen lyser upp gång på gång när meddelanden trillar in, det spruckna glaset glittrar när hon skjuter den ifrån sig för att koncentrera sig på samtalet vid matbordet.

Och hon har inte helt övergett fotbollen heller, intresset består. Alice visar upp mobilskalet som pryds av en landslagsspelares autograf.

– Enda gången Alice självmant lägger ifrån sig mobilen är när hon tittar på fotboll på tv, så det är ju alltid något, säger Clea Rodziewicz.

12-åringens välanvända mobil ligger på matbordet. Den lyser upp gång på gång när meddelanden trillar in, det spruckna glaset glittrar när hon skjuter den ifrån sig för att koncentrera sig på samtalet vid matbordet.

– Jag tycker ändå att du har blivit bättre på att inte snegla på telefonen när vi sitter till bords, säger Clea Rodziewicz.

– Ja, för du tvingar mig ju, säger Alice och ler retsamt.

Efter reklamen visas:
Så fungerar hjärnans belöningssystem
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons