Annons

Mamma frias för mordförsök på spädbarn

Pojken vårdades på Akademiska sjukhuset då han fick många oförklarliga anfall. Misstankarna riktades efter ett tag mot mamman, som nu frias i hovrätten. Arkivbild.
Pojken vårdades på Akademiska sjukhuset då han fick många oförklarliga anfall. Misstankarna riktades efter ett tag mot mamman, som nu frias i hovrätten. Arkivbild. Foto: Stina Stjernkvist / TT

Även Svea hovrätt friar den i dag 27-åriga mamma som misstänkts vid upprepade tillfällen ha hållit för luftvägarna hos sin bebis.

Under strecket
TT
Publicerad

Vårdpersonal larmade sommaren 2015 polis efter att sonen drabbats av flera oförklarliga anfall på Akademiska sjukhuset i Uppsala.

Åklagaren hävdar att kvinnan hållit för bebisens näsa och mun. Motivet ska ha varit att orsaka syrebrist, för att få det att framstå som att sonen var sjuk, då kvinnan led av en ovanlig störning som kallas münchhausensyndrom genom ombud.

Det rör sig om elva fall av mordförsök, 19 fall av grov misshandel och ett försök till synnerligen grov misshandel.

Men hovrätten anser det inte bevisat att kvinnan varit ensam med barnet alla gånger det fick anfall, och att han även haft anfall då hon suttit frihetsberövad.

Videofilmer – som varit ett av åklagarsidans tyngsta bevis – visar inte att kvinnan försökt kväva sitt barn, enligt hovrätten. I domen skriver hovrätten också att det kan finnas andra medicinska orsaker till anfallen, även om han varit noggrant utredd och vården inte kunnat förklara dem.

Kvinnan har hela tiden nekat till anklagelserna. Hon friades i tingsrätten i somras, men åklagarsidan överklagade till hovrätten.

– Efter att ha skummat igenom domen är jag förvånad över vissa av de slutsatser som hovrätten kommit fram till, säger åklagaren Lena Jansson till UNT.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons