Annons

IS-terroristen Skråmos mamma: ”Han är död”

Michael Skråmo har i många år arbetat med att rekrytera svenskar till IS, och uppgavs förra veckan ha gripits.

Nu säger Skråmos mamma till SVT Nyheter att han är död. Varken norska UD eller norska säkerhetspolisen kan bekräfta uppgiften.

Under strecket
Publicerad

IS sista fäste i Syrien, al-Baghuz. Arkivbild.

Foto: Maya Alleruzzo/AP/TT

IS sista fäste i Syrien, al-Baghuz. Arkivbild.

Foto: Maya Alleruzzo/AP/TT
IS sista fäste i Syrien, al-Baghuz. Arkivbild.
IS sista fäste i Syrien, al-Baghuz. Arkivbild. Foto: Maya Alleruzzo/AP/TT

”Det går inte att föreställa sig den sorg vi känner nu”, skriver mamman till SVT Nyheter.

Hur Skråmo har dött är dock oklart, enligt kanalen. Han har tidigare sagt att han vill strida tills han dör.

Uppgifterna om Skråmos död började cirkulera efter att brittiska ITV News publicerat en intervju med hans mamma och syster. De ska under torsdagen ha fått information om att Skråmo dödats i Baghouz, IS sista fäste.

Enligt mamman och systern lever Michael Skråmos sju barn nu som föräldralösa i Syrien. Michael Skråmos fru, som var mamma till alla barnen, uppges ha dött i ett bombanfall i Syrien tidigare i år.

Michael Skråmo är uppvuxen i Göteborg men har norska föräldrar och är numera norsk medborgare. Norska UD säger att de att det finns uppgifter om hans död, men vill inte ge någon ytterligare kommentar.

Annons
Annons

– Vi kan inte säga något mer än det som redan framkommit i media, Ane Haavardsdatter Lunde, presstalesperson på norska UD.

Svenska UD har tidigare avböjt att kommentera gripandet av Skråmo med hänvisning till att han är norsk medborgare. Norska säkerhetspolisen säger att de inte kan bekräfta vem som är död och inte, men att de följer uppgifterna i media.

Skråmo har under flera år dels uppmanat IS-sympatisörer att resa till Syrien och strida för terrorgruppen, dels att utföra terrorattentat i Sverige. Först hemifrån Göteborg och sedan från Syrien, dit han reste med sin familj 2014 för att ansluta sig till IS.

IS har tidigare framställt viktiga personer i kalifatet som dött i strid som martyrer. Men Mikael Krona, forskare och expert på IS propaganda, är tveksam till om Skråmo kommer att bli en martyr för terrorrörelsen efter sin död.

– Vi vet ännu ingenting om dödsorsaken, så det är svårt att säga. Men generellt så glorifierar IS sina centrala figurer, och även om Skråmo var viktig för IS i Norden är han en väldigt liten spelare i kalifatet som helhet, säger han.

En viktigt konsekvens av dödsfallet blir att den information som Skråmo hade om IS rekrytering och eventuella terrorplaner blir omöjlig att få fram.

– I förhör hade han kunnat bli viktig och ge en hel del viktig information. Den möjligheten är ju borta nu, säger Krona.

Den farhågan delas av terrorexperten och forskaren Magnus Ranstorp.

– Han var en av de sista som var på plats, och om det stämmer att han är död försvårar det allting. Vad Skråmo gjort och varit med om hade varit viktig information, säger han.

Norska säkerhetspolisen har inlett en förundersökning mot Skråmo för deltagande i en terrororganisation. Han är internationellt efterlyst.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons