Annons

Mammor: Så känns det när alla har åsikter om amning

Fler amerikanska kvinnor vill amma eller ge bröstmjölk i flaska – men ämnet är laddat. Två mammor berättar om kampen, skuldkänslorna och hur det känns när omgivningen dömer och kommenterar hur deras barn ska matas.

Under strecket
Publicerad

Sinedu Abera, 34 år, ammar sonen Dawit 1 år.

Foto: Anders Ahlgren Bild 1 av 2

Sarah Nelson Jackson 35, med sin son Asa Lu Jackson 2,5.

Foto: Anders Ahlgren Bild 2 av 2

Sinedu Abera, 34 år, ammar sonen Dawit 1 år.

Foto: Anders Ahlgren Bild 1 av 1
Sinedu Abera, 34  år, ammar sonen Dawit 1 år.
Sinedu Abera, 34 år, ammar sonen Dawit 1 år. Foto: Anders Ahlgren

NEW YORK Sinedu Abera, som bor i Harlem på Manhattan i New York, drack varenda tesort som påstods öka mjölkproduktion när hon fick sitt första barn. Men för henne blev amningen med sonen Ezra aldrig något annat än en kamp.

– Oljor också, jag tog allt, även sådant som förmodligen inte har något vetenskapligt stöd, skrattar hon.

Hon såg amning som enda alternativet, men bebisen fick gulsot och amningen fungerade inte tillräckligt bra.

Jag kände mig så otroligt skyldig, som att jag svälte mitt barn för att jag bestämt skulle amma.

– Jag kände mig så otroligt skyldig, som att jag svälte mitt barn för att jag bestämt skulle amma.

Samtal med vänner och familj har hjälpt Sinedu Abera att släppa skuldkänslorna, men den tröga mjölkproduktionen upplevde hon som ett personligt misslyckande.

Annons
Annons

Sarah Nelson Jackson 35, med sin son Asa Lu Jackson 2,5.

Foto: Anders Ahlgren Bild 1 av 1

– Jag ville inte att mitt barn skulle missa detta naturens mirakel, jag ville förstås ge honom bästa möjliga.

När hon skulle få sitt andra barn var hon nervös och beredd att direkt övergå till flaska. Men med sonen Dawit, som nu är ett år, funkade amningen direkt och han var inte dugg intresserad av någon flaska.

– Jag älskar det kluckande ljudet som hörs när han sväljer efter att ha fyllt munnen. När jag hör det ljudet vet jag att han får i sig vad han behöver.

Nu planerar hon amma Dawit så länge han vill och var han vill. Hon vägrar bry sig om omgivningens blickar och säger att hon ammar på tunnelbanan, i parker och varhelst hon befinner sig.

Sarah Nelson Jackson 35, med sin son Asa Lu Jackson 2,5.
Sarah Nelson Jackson 35, med sin son Asa Lu Jackson 2,5. Foto: Anders Ahlgren

Att amma offentligt upplevs av många som en utmaning. Amningskonsulten Leigh Anne O’Connor berättar hur hennes klienter försöker hitta strategier för att mata sina barn. En del struntar i omgivningens blickar eller kommentarer, andra använder en sjal eller duk och vissa ger bröstmjölken i flaska.

Sarah Nelson Jackson som bor i Brooklyn förvånades över omgivningens reaktioner. Hon slutade nyligen amma sin son Asa som nu är två och ett halvt år.

– Jag var chockad när mina föräldrar föreslog en duk över honom när jag ammade. Mina föräldrar gamla hippies, är den typen som brukade röka marijuana, yoga och laga middag med sina grannar. Var kommer dessa konservativa idéer ifrån? utbrister hon när hon myser med sonen i soffan.

Efter nio månader gick hon tillbaka till jobbet, men fortsatte pumpa och amma trots svärföräldrarnas himlande ögon och föräldrarnas kommentarer. Men hon slutade amma offentligt när Asa blev lite över ett år eftersom det genererade fler stirrande blickar.

– Skillnaden var tydlig så fort han blev lite större.

Asa tycks uppfatta vad vi pratar om och gräver efter sin mammas bröst under hennes tröja. Han verkar inte vilja amma, snarare gosa. Hon tar bort hans händer och ber om ursäkt, men ändrar sig snabbt:

– Varför ber jag om ursäkt? Jag behöver inte be om ursäkt.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons