Annons

Mammorna sätter tonen i dokudans

Tove Sahlin.
Tove Sahlin. Foto: Jannica Honey

Hallå där, Tove Sahlin, koreograf, regissör och konstnärlig ledare för plattformen Shake it Collaborations, som nu arbetar med en dokufiktiv dansföreställning på Backa teater. Fyra vuxna skådespelare möter sina mammor på scenen.

Under strecket
Publicerad

Hur uppstod idén med ”DNA”?

– DNA står för ”Dansa nära anhörig”. Uppsättningen är ett uttryck för mitt konstanta intresse för hur vi organiserar och lever våra liv, i kärlek och sorg. Det handlar om omvårdnad, både i nära relationer och i förhållande till världen. Mammarollen är en viktig del av det. Det handlar om dilemmat att omsorg kan vara uppslukande, man kan förlora sig när man försöker vårda – både som aktivist eller i vardagshushållet. Ytterst är det en feministisk diskurs; vem har ansvaret för att saker ska fungera?

Vad är det för berättelser?

– Fyra modiga mammor ställer upp och delar med sig av fantastiska livsberättelser. En har flytt över jordklotet, en har fått många barn, en fick inga biologiska barn... Radioproducenten Malin Holgersson har intervjuat dem, men det är en dansföreställning där mammorna, vid sidan av nykomponerad musik av Malin Dahlström från Niki & The Dove, har valt musiken som barnen får förhålla sig till. Det väcker tankar som: vem är jag i relation till min historia och mitt arv? Ska man omfamna sitt förslutna eller frigöra sig? Kan man leva med en parallell historia? Får jag lov? Hur nära kan jag komma?

Passeras gränsen till det privata?

– Redan när jag gjorde ”Miss U” med svärmor, exman och bonusbarn på scenen så fick jag feedback på att mitt specifika liv också var allmängiltigt. I ”DNA” förekommer intervjuerna i en audiovisuell form, mammorna spelar inte sig själva på scenen utan är där och lyssnar, iakttar. Jag är trygg i att bita tag i det privatpolitiska för att artisterna ska kunna bära sina egna berättelser, som ju ingår i ett stort system av sociala och politiska strukturer.

DNA – Dansa nära anhörig

Backa teater, Göteborg

Premiär 20 oktober

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons