Annons

Man som poserat med döda inför rätta

Tingsrätten i Örebro. Arkivbild.
Tingsrätten i Örebro. Arkivbild. Foto: Filip Erlind/TT

En man som reste till Irak för att strida mot IS står åtalad för krigsförbrytelse misstänkt för att ha poserat med döda och stympade människor. I dag börjar rättegången mot honom i Örebro tingsrätt.

Under strecket
TT
Uppdaterad
Publicerad

Mannen, som är i 40-årsåldern, är enligt polisen från Irak men bosatt i Örebro. Han har enligt åtalet poserat intill flera döda eller lemlästade personer och sedan spridit bilderna på Facebook.

– Det handlar om att upprätthålla någon form av värdighet även inom krig. Det är viktigt att förhålla sig till de regler man har kommit överens om, säger Peter Larsson, åklagare vid riksenheten mot internationell och organiserad brottslighet, till SVT Örebro.

Under perioden juli 2014 till november 2015 utsatte mannen flera personer för förödmjukande och kränkande behandling, enligt polisen. Polisen fick ärendet som ett tips från en person som sett bilderna på Facebook.

"Bilder säkrades på sociala medier med hjälp av it-forensiker, sedan försökte vi styrka tid och plats för bilderna, vilket är viktigt för att styrka brott", säger Patricia Rakic Arle, gruppchef för utredning av krigsbrott på Noa, i ett pressmeddelande.

Två personer i Sverige har tidigare dömts för liknande brott.

Rättelse: I en tidigare version uppgavs felaktigt datum för när mannen åtalades.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons