Annons

Åtal i Falun för spridning av avrättningsfilm

Spridningen av våldsfilmen skedde via Facebook.
Spridningen av våldsfilmen skedde via Facebook. Foto: Amr Alfiky/TT

Avrättningsfilmen från terrorgruppen IS på Facebook visade när människor får halsen avskuren. Nu åtalas en man för att ha spridit filmen vidare. Rubriceringen är olaga våldsskildring.

Under strecket
Publicerad

Enligt åklagaren Henrik Olin är det här första gången som lagen används mot terrorpropaganda.

– Det handlar om en person som på sin publika Facebook-sida har lagt upp en länk till en film som är sex-sju minuter lång och som utdraget visar på våld mot människor, det är en avrättningsfilm, en IS-film, säger Henrik Olin, åklagare på Riksenheten för säkerhetsmål.

Åtalet har lämnats in till tingsrätten i Falun. I filmen får flera personer halsen avskuren.

Lagen om olaga våldsskildring har funnits sedan 1989.

– De rörliga bilderna måste spridas, det måste jag som åklagare kunna bevisa, annars är inte det här brottet aktuellt, säger Henrik Olin till Sveriges Radios Ekot.

Mannen, som nekar till brott, kan dömas till böter eller fängelse i högst två år. Åklagaren säger till Ekot att han kommer att yrka på fängelse.

– Jag har tidigare arbetat med övergrepp mot barn och barnpornografi och där pratar man ofta om att det finns ett riktigt barn bakom varje bild. Här finns det en riktig människa bakom varje avskuren strupe och här är det många avskurna strupar det handlar om.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons