Annons

”Har inte rätt att komma hit och begå hatbrott”

Den fundamentalistiska och homofoba predikanten Steven Andersons planerade Sverigebesök stoppades när han efter beslut i Nederländerna fick inreseförbud i Schengenområdet.

– Det är helt rätt. Yttrandefriheten ska hållas högt, men det betyder inte att man har rätt att komma hit och begå hatbrott, säger S-ministern Anders Ygeman.

Under strecket
Publicerad

Steven Anderson och Anders Ygeman.

Foto: Pontus Höök och Simon RehnströmBild 1 av 2

Steven Anderson predikar en bokstavstroende tolkning av bibeln.

Foto: Pontus HöökBild 2 av 2

Steven Anderson och Anders Ygeman.

Foto: Pontus Höök och Simon RehnströmBild 1 av 1
Steven Anderson och Anders Ygeman.
Steven Anderson och Anders Ygeman. Foto: Pontus Höök och Simon Rehnström

Pastor Steven Anderson har tidigare fått inreseförbud i bland annat Storbritannien, Kanada och Sydafrika. På torsdagen kom nyheten att han nu också får inreseförbud i Schengen, efter ett beslut av Nederländska myndigheter.

– Jag tycker att det är helt rätt, det är så Schengen ska fungera. Länderna stoppar hela tiden människor från att resa, till exempel fotbollshuliganer eller personer med terrorkoppling, säger Anders Ygeman, energi- och digitaliseringsminister (S).

Nederländska myndigheter motiverar beslutet med att Anderson ”ses som en allvarlig och faktisk fara för allmän ordning och allmän säkerhet”.

I Sverige lämnades nyligen 17 200 underskrifter över till regeringen i ett försök att hindra Andersons besök. Men enligt justitiedepartementet får regeringen inte lägga sig i ett sådant beslut – avvisningar av personer bedöms enbart av Polismyndigheten och Migrationsverket.

Annons
Annons

Steven Anderson predikar en bokstavstroende tolkning av bibeln.

Foto: Pontus HöökBild 1 av 1

– Det är möjligt att han hade fått ett förbud av Sverige om han rest hit först, men nu skulle han till Nederländerna först och därför kom beslutet därifrån. Svenska myndigheter har tidigare utfärdat inreseförbud när man misstänkt att brott ska begås, säger Anders Ygeman.

Steven Anderson predikar en bokstavstroende tolkning av bibeln.
Steven Anderson predikar en bokstavstroende tolkning av bibeln. Foto: Pontus Höök

Han menar att Schengen-systemet för inreseförbud har utvecklingspotential.

– Jag skulle vilja se att EU upprättar en lista med personer som bedöms vara en fara om de kommer in i unionen. För det skulle de kunna ta de nationella myndigheterna och Europol till hjälp, säger Anders Ygeman.

Är det inte problematiskt att ett politiskt och religiöst möte i Sverige stoppas efter ett beslut som nederländska myndigheter tar?

– Vi ska hålla yttrandefriheten högt och det ska vara fritt för människor att komma hit och sprida sina idéer. Men det innebär inte att det ska vara fritt fram för att komma hit och begå hatbrott, säger Anders Ygeman.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons