Annons

”Man ska vara försiktig med att bottenfiska aktier”

Den svaga svenska kronan, konjunkturen i världen och synen på framtiden. Under två dagar kommer bolagsrapporterna att stå som spön i backen.

– Det är extra intressant att se hur bolagen ser på framtiden, givet det osäkra läget, säger Maria Landeborn, sparekonom på Danske Bank.

Under strecket
Publicerad

Danske Banks sparekonom Maria Landeborn kommer framförallt titta på torsdagens rapporter från Atlas Copco och SKF.

Foto: Allis Nettréus

Länsförsäkringars chefsekonom Alexandra Stråberg

Foto: Länsförsäkringar

Danske Banks sparekonom Maria Landeborn kommer framförallt titta på torsdagens rapporter från Atlas Copco och SKF.

Foto: Allis Nettréus
Danske Banks sparekonom Maria Landeborn kommer framförallt titta på torsdagens rapporter från Atlas Copco och SKF.
Danske Banks sparekonom Maria Landeborn kommer framförallt titta på torsdagens rapporter från Atlas Copco och SKF. Foto: Allis Nettréus

Rapportvågen börjar på onsdagen med släpp från Volvo och Husqvarna, följt av bland annat Alfa Laval, Tele2 och Swedbank under veckan. Maria Landeborn, sparekonom på Danske Bank, tänker framförallt hålla koll på verkstadsbolagen.

– Det blir väldigt intressant att se vad de konjunkturkänsliga bolagen säger om efterfrågan och orderingång, säger hon.

En stark oro för tillväxten i verkstads- och industrisektorn ledde till turbulens på Stockholmsbörsen under hösten. Därefter skedde en stark återhämtning, baserat på en förväntan om att läget skulle komma att stabiliseras framöver. Nu är det upp till bevis, menar Maria Landeborn.

– Man förväntar sig inte en lågkonjunktur, utan snarare att första halvåret 2019 kommer att vara tufft, men att det sedan blir gradvis bättre. Nu tror jag att det finns en utbredd oro för att de förväntningar som vi haft har varit för högt ställda, säger hon.

Annons
Annons

Länsförsäkringars chefsekonom Alexandra Stråberg

Foto: Länsförsäkringar

Av de stora verkstadsbolagen är det hittills bara Sandvik som släppt sin rapport för det första kvartalet. Bolaget överträffade marknadens förväntningar när det gällde orderingången, vilket fick hela branschen att lyfta i börshandeln på skärtorsdagen.

Maria Landeborn säger att hon särskilt kommer att titta på rapporterna för Atlas Copco och SKF, som kommer på torsdag.

Ska man se något positivt i det så är det att det är lättare att överträffa lågt ställda förväntningar

– Det är bolag med en global affär och som har kunder såväl på tillväxtmarknader som i USA och Europa. De kan ge en ganska bra global bild av konjunkturläget.

Hon poängterar att den förväntade vinsttillväxten redan har justerats ner rejält, vilket paradoxalt nog kan göra att bolagen kommer med positiva överraskningar.

– Ska man se något positivt i det så är det att det är lättare att överträffa lågt ställda förväntningar, säger Maria Landeborn.

Länsförsäkringars chefsekonom Alexandra Stråberg
Länsförsäkringars chefsekonom Alexandra Stråberg Foto: Länsförsäkringar

Den svaga kronan kommer att spela en stor roll för flera av bolagens resultat. Enligt Länsförsäkringars chefsekonom Alexandra Stråberg finns det här skäl att syna verkstadsindustrins rapporter lite extra.

– Flera av de bolag som släpper sina resultat den här veckan är väldigt exportberoende. Jag tycker man kan fråga sig hur stor nytta de haft av kronförsvagningen i termer av resultatet, det vill säga hur stor andel som faktiskt är ett resultat av operativa framgångar och hur mycket som är genererat av en svagare krona, säger hon.

Annons
Annons

Utöver verkstadsbolagen tvingas flera byggföretag att bekänna färg. Utöver jättarna Skanska och JM släpper även Bonava och Magnolia sina resultat under onsdagen och torsdagen. Flera bostadsutvecklare har haft det körigt den senaste tiden – inte minst de lite mindre bolagen som har fokus på storstäderna – och så lär det fortsätta, säger Maria Landeborn.

De mindre företagen kan inte sitta på osåld produktion hur länge som helst

– Där ska man nog inte ha så stora förväntningar, och man ska också vara försiktig med att bottenfiska i de aktier som pressats på grund av det här, säger hon.

Även om efterfrågan sviker kan de större byggbolagen klara av att sitta på osålda bostäder ett tag, tror Maria Landeborn.

– De större utvecklarna bygger bostäder ute i landet och har mycket större portföljer och balansräkningar som gör att de klarar av en minskad efterfrågan. Men de mindre företagen kan inte sitta på osåld produktion hur länge som helst. Och det finns en risk att köparna inte vill köpa av de här bolagen heller, på grund av osäkerheten, säger hon.

På torsdag släpper också Swedbank sin rapport, följt av SEB veckan därpå.

Swedbanks aktie är hårt pressad efter skandalerna kring bankens penningtvätt i Baltikum. Tillväxten i banken är svag, men man tjänar fortfarande stora pengar, bland annat på grund av höga marginaler på bolån.

– Bankrapporterna blir intressanta, för de aktierna har utvecklats väldigt svagt den senaste tiden. I takt med att nyhetsflödet kring penningtvätten avtar kommer man lägga mer fokus på vad som faktiskt står i rapporten, säger Maria Landeborn.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons